Σάββατο, Φεβρουαρίου 05, 2011

ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΡΙΡ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

Από μια κλωστή κρέμεται η φαινομενική ηρεμία στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ενώ μεμονωμένα επεισόδια σημειώνονται μεταξύ οπαδών του Μουμπάρακ και αντικυβερνητικών, οι οποίοι εμποδίζουν την αποχώρηση του στρατού, φοβούμενοι νέες φονικές συγκρούσεις. Εν τω μεταξύ, μια έκρηξη έλαβε χώρα σε εκκλησία στη Ράφα, στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας.

►18:10: Παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση. Μεταξύ των μελών του εκτελεστικού γραφείου του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Νέος γενικός γραμματέας του κόμματος ορίστηκε ο Χόσαμ Μπαντράουι, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος.

►17:50: Διοικητής του στρατού της Αιγύπτου απευθύνθηκε στους χιλιάδες Αιγύπτιους που βρίσκονται στην Πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου σε μια προσπάθεια να τους πείσει να σταματήσουν τις διαδηλώσεις.

"Έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράσετε τα πιστεύω σας, αλλά σας παρακαλώ σώστε ό,τι έχει απομείνει από την Αίγυπτο. Κοιτάξτε γύρω σας. Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε το δρόμο στην πλατεία, χρειαζόμαστε να αρχίσει ξανά η κυκλοφορία μέσω της Ταχρίρ. Οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν στην Ταχρίρ, αλλά όχι στο δρόμο", δήλωσε ο Χάσαν αλ Ροουένι, από ένα βήμα στην πλατεία, χρησιμοποιώντας μεγάφωνο.

Το πλήθος αντέδρασε με φωνές ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί και ο Ροουένι κατέβηκε από το βήμα λέγοντας: "Δεν θα συνεχίσω να μιλάω εν μέσω τέτοιων ιαχών".

Η εργασιακή εβδομάδα αρχίζει την Κυριακή στην Αίγυπτο και αύριο αναμένεται να ξανανοίξουν οι τράπεζες, μετά το κλείσιμό τους για μία εβδομάδα.

►17:35: Έκρηξη σημειώθηκε σε εκκλησία στη Ράφα, στη μεθόριο της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Reuters.

Οπλισμένοι άντρες κινούνταν γύρω από την εκκλησία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

►17:00: Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, την επαύριο της «Ημέρας Αναχώρησης», όπως είχαν ονομάσει οι Αιγύπτιοι την Παρασκευή, προσδοκώντας στην αποχώρηση από την εξουσία του Χόσνι Μουμπάρακ. Αρκετές χιλιάδες αντικυβερνητικοί παραμένουν στην πλατεία, το ίδιο και πολλές ομάδες υποστηρικτών του καθεστώτος. Ανάμεσά τους, «διάζωμα» ασφαλείας έχουν σχηματίσει δυνάμεις του στρατού. Μεμονονωμέναν επεισόδια έχουν σημειωθεί με τους στρατιώτες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να φορούν τα κράνη τους για προστασία. Ο στρατός έχει σχηματίσει ζώνη στο αιγυπτιακό μουσείο.

Αρκετοί φωτογράφοι παρενοχλήθηκαν από τους στρατιώτες, που επιχείρησαν να σβήσουν τις φωτογραφίες από τις μηχανές τους, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

ΠΡΕΖΑ TV
5-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: