Πέμπτη, Φεβρουαρίου 17, 2011

ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

«Ημέρα οργής» σήμερα στη Λιβύη όπου από χθες σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και της αστυνομίας με τουλάχιστον 4 νεκρούς κατά τη διάρκεια των συμπλοκών. Τανκς κατέβηκαν στους δρόμους του Μπαχρέιν για να διαλύσουν τους διαδηλωτές και σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η λαϊκή οργή ξεσπά σε πολλές χώρες του αραβικού κόσμου με το λαό να ζητά να απαλλαγεί από τα αυταρχικά καθεστώτα που κυβερνούν τις χώρες τους εδώ και δεκαετίες και απαιτούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ελευθερία του λόγου. Η αρχή έγινε στην Τυνησία όπου και κατέρρευσε η κυβέρνηση του Μπεν Άλι και στη συνέχεια στην Αίγυπτο με την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας:

Οι τελευταίες εξελίξεις στoν αραβικό κόσμο:



►10:40: ΑΛΓΕΡΙΑ: Αντιδρούν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, που στηρίζουν τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, στις επικρίσεις  των δυτικών κρατών για την απαγόρευση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα. Χθες τα τρία κυβερνητικά κόμματα καταδίκασαν την "ξένη παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της Αλγερίας".

Η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει στις 13 Φεβρουαρίου από τις "δυνάμεις ασφαλείας να δείξουν αυτοσυγκράτηση" απέναντι στους διαδηλωτές που αναμενόταν να πραγματοποιήσουν την επομένη στο Αλγέρι αντικυβερνητική πορεία ζητώντας τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος.

Τελικά η πορεία δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν από 30.000 αστυνομικούς.

►10:30: ΛΙΒΥΗ:  Η  Διεθνής Αμνηστία, εξέφρασε ανησυχία για μία νέα καταστολή των διαδηλώσεων.

"Οι αρχές της Λιβύης πρέπει να επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις, όχι να προσπαθούν να τις καταπνίξουν με την καταπίεση", αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης.

Νωρίτερα η εφημερίδα Quryna, η οποία ανήκει στον γιό του Καντάφι, Σαϊφ αλ-Ισλάμ, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές στη Βεγγάζη "σαμποτέρ".

►9:30: ΛΙΒΥΗ:  Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών με τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Αλ Μπάιντα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες λιβυκών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με έδρα το εξωτερικό.

►8:54: Μπαχρέιν: Στους 3 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί στους 100 οι τραυματίες.

►7:30: Μπαχρέιν: Περισσότερα από 50 τεθωρακισμένα οχήματα κατευθύνονται προς την πλατεία του Μαργαριταριού στο Μπαχρέιν, λίγες ώρες αφού οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους διαδηλωτές που την είχαν καταλάβει. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

►7:40: ΛΙΒΥΗ:  "Ημέρα της Οργής" οργανώνεται σήμερα μέσω του Facebook  στη Λιβύη. Με το σύνθημα "Εξέγερση της 17ης Φεβρουαρίου 2011: για να γίνει ημέρα οργής για τη Λιβύη", η ομάδα του Facebook καλεί σε εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

Τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για ταραχές σε δύο πόλεις, ενώ έχουν αναφερθεί δύο νεκροί μέχρι στιγμής στην πόλη Μπεγίντα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στην πόλη Βεγγάζι της Λιβύης έπειτα και από τη σύλληψη ενός αντικαθεστωτικού δικηγόρου. Αν και ο δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερος, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μέλη οικογενειών κρατουμένων που σκοτώθηκαν το 1996 από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη φυλακή Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη συγκεντρώθηκαν τη νύκτα μπροστά από αστυνομικό τμήμα στη Βεγγάζη για να ζητήσουν την απελευθέρωση του συντονιστή τους, του δικηγόρου Φέτχι Ταρμπέλ. Όπως αναφέρει η  οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 1.200 κρατούμενοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στη φυλακή Αμπού Σαλίμ το 1996.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: