Σάββατο, Φεβρουαρίου 05, 2011

ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η αρχή έγινε πριν από δύο χρόνια από μια παρέα τολμηρών εν δυνάμει ακτιβιστών που βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της ακρίβειας διάφορων προϊόντων. Η κίνηση πολιτών “Ακρίβεια Stop” έκανε αίσθηση και πολύ σύντομα κατέφερε να γίνει ένα πλατύ κίνημα, δημιουργώντας και άλλες θεματικές επιτροπές, όπως τους “Επιβάτες Θεσσαλονίκης”, την “Επιτροπή ενάντια στα διόδια” και τους “Δεν πληρώνω”. Πολλοί άνθρωποι με μια φωνή που άλλαξαν την καθημερινότητά μας, εκφράζοντας κατά κάποιον τρόπο το περί δικαίου αίσθημα για όσα δεν μπορεί να αντέξει η τσέπη των καταναλωτών.
“Δεν είμαστε ούτε Ζορό ούτε σωτήρες του λαού, αλλά καθημερινοί πολίτες που αποφάσισαν να κινητοποιήσουν τον κόσμο ενάντια στην ακρίβεια που έχει γίνει καθεστώς” τονίζουν τα μέλη των κινήσεων.Η πρώτη μεγάλη επιτυχία των επιτροπών “Ακρίβεια Stop” ήταν η μείωση των τιμολογίων του φυσικού αερίου.
Στην αρχή ήταν λίγοι, παρότι δρούσαν προς όφελος των πολλών, αλλά σήμερα έγιναν πολλοί και διεύρυναν τη δράση τους, από την… εισβολή στα σούπερ μάρκετ και τις καταλήψεις στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ όπου προτρέπουν τους πολίτες να μην πληρώσουν εισιτήριο, μέχρι τα διόδια και το μετρό στην πρωτεύουσα.
Η “Ακρίβεια Stop” ήταν και παραμένει η βάση τους. Από τη βάση αυτή εξάλλου εισέπραξαν την πρώτη μεγάλη τους επιτυχία, όταν μια “χούφτα” άνθρωποι κατάφεραν με τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες τους να μειωθεί το κόστος στα τιμολόγια του φυσικού αερίου.
Στο πλευρό τους λίγο αργότερα στρατεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι, χρήστες φυσικού αερίου, που όμως ήταν παρόντες σε πολλές άλλες διαμαρτυρίες. Με την ίδια δυναμική στράφηκαν και στους δήμους, όπως στις Συκιές, όπου απέτρεψαν την αύξηση των δημοτικών τελών.
Καρπούς όμως έδρεψαν και στη συνέχεια, όταν εναντιώθηκαν στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) ζητώντας να μειώσει πέρυσι τις εξαγγελλόμενες αυξήσεις των εισιτηρίων από 1 ευρώ στα 0,60 λεπτά. “Ήταν μία ακόμα μεγάλη νίκη, μία ακόμα μεγάλη επιτυχία για την κίνησή μας, που μας έδωσε κίνητρο να συνεχίσουμε τη δράση μας. Και το κάναμε” σχολίασε ο Νίκος Νούλας, μέλος της “Ακρίβειας Stop”.
Με τον ΟΑΣΘ ωστόσο δεν τελείωσαν, αντίθετα τώρα αρχίζουν, αφού οι ακτιβιστές της “Ακρίβειας Stop” έχουν σκοπό την ακύρωση των νέων αυξήσεων των εισιτηρίων κατά 35%, που επιβλήθηκαν από 1 Φεβρουαρίου. “Για μας οι αυξήσεις δεν είναι 35% αλλά 180%, αφού το νέο εισιτήριο δεν ισχύει για μετεπιβίβαση” σημείωσε ο κ. Νούλας.

Εισβολή σε διόδια και σούπερ μάρκετ
Η “Ακρίβεια Stop” όμως επεκτάθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και στα σούπερ μάρκετ, κάνοντας αισθητή την παρουσία της στον κόσμο. Αυτή τη φορά τα μέλη της κίνησης αποφάσισαν να εισβάλουν κυρίως σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, αντιδρώντας στις υψηλές τιμές κάποιων προϊόντων. “Το κάναμε και μάλιστα με μεγάλη Η ΕΥΑΘ έγινε στο παρελθόν στόχος των επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια. Σήμερα δηλώνουν ότι η εταιρεία ύδρευσης θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο κινητοποιήσεων, μαζί με άλλες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ.επιτυχία. Μπήκαμε σε σούπερ μάρκετ και κολλούσαμε αυτοκόλλητα τα οποία έγραφαν ‘αυτό το προϊόν είναι πολύ ακριβό’, αποτρέποντας τους καταναλωτές να το αγοράσουν” υπογράμμισε ο κ. Νούλας. Υποστήριξε ότι αυτή η ενέργεια έγινε μετά από έρευνα που έκανε η κίνηση για τις τιμές που ισχύουν στα ίδια προϊόντα σε σούπερ μάρκετ άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
“Διαπιστώσαμε ασφαλώς ότι οι τιμές είναι πιο φτηνές σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, οπότε ενημερώναμε τον κόσμο για ποιον λόγο το κάνουμε. Βέβαια κανείς από τους ιθύνοντες των καταστημάτων δεν μας είπε τίποτε, γιατί ήξερε ότι οι καταναλωτές θα στρέφονταν εναντίον τους”, τόνισε ο ίδιος.
Επόμενη... εισβολή της κίνησης, μέσα από την αντίστοιχη επιτροπή, ήταν τα διόδια -πλην αυτά των Μαλγάρων που είναι κρατικά- με στόχο να προστατευθεί και πάλι η τσέπη των πολιτών. “Εμείς προτρέπουμε τον κόσμο να μην πληρώνει τα διόδια, γιατί θεωρούμε ότι είναι παράνομο. Μέχρι τώρα καταφέραμε να πείσουμε πολύ κόσμο. Και προς το παρόν σε κανέναν δεν έχει σταλεί ειδοποιητήριο. Αν γίνει αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι πολίτες θα κερδίσουν στα δικαστήρια” ανέφερε ο κ. Νούλας.

Επιβάτες έτοιμοι για όλα
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Κίνησης Πολιτών μέσω της επιτροπής “Επιβάτες Θεσσαλονίκης”, που διαμαρτύρεται για τις αυξήσεις του ΟΑΣΘ. Για αυτό τον λόγο μάλιστα τα μέλη της πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο πρώτο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το οποίο υιοθέτησε ψήφισμα κατά των αυξήσεων. Το κίνημα είναι πλατύ και η αποδοχή του κόσμου μεγάλη, σημειώνει το μέλος της Κίνησης Γιώργος Θεοδωρόπουλος. Η διαμαρτυρία όμως πρόκειται να συνεχιστεί και σχετικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ. “Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε στη μάχη κατά των ακριβών εισιτηρίων και αργότερα θα παρέμβουμε σε άλλα ακριβά προϊόντα, όπως τη ΔΕΗ και την ΕΥΑΘ” τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.Από τις επιτροπές “Ακρίβεια Stop” δεν γλίτωσε ούτε ο δήμος Θεσσαλονίκης, για παλαιότερες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.


Και οι πεζοί έχουν δικαιώματα

“Τα πεζοδρόμια της πόλης δεν εξυπηρετούν τους πεζούς. Και πρέπει επιτέλους η πόλη να σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες των πεζών και όχι των ΙΧ”. Με αυτό το σύνθημα τα μέλη της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών στρατεύονται ενάντια σε όσους οδηγούς καταλαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους, πεζοδρόμια, πλατείες κτλ.
“Οι χώροι των πεζών έχουν καταληφθεί από αυτοκίνητα, μηχανάκια, τραπεζοκαθίσματα. Η εικόνα αυτή δεν συνάδει με την εικόνα μιας πόλης με παράδοση και πολιτισμό”, λέει το μέλος της Ένωσης Γρηγόρης Μαυράκης, για να προσθέσει ότι δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας μόλις το 7% των μετακινήσεων γίνονται με τα πόδια. Η Ένωση διεκδικεί:

    * Την προώθηση της πεζής κυκλοφορίας ως θεμιτού, σύγχρονου και φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου κυκλοφορίας.
    * Τον εκσυγχρονισμό και την τήρηση της νομοθεσίας για την κατασκευή πεζοδρομίων και διευκολύνσεων για πεζούς.
    * Την ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς και την αποθάρρυνση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.
    * Τη δημιουργία δικτύου ασφαλών διαδρομών πεζοπορίας μέσα στον αστικό ιστό.
    * Την απελευθέρωση πεζοδρομίων από σταθμευμένα αυτοκίνητα και άλλα εμπόδια.




Ανυπακοή σε λεωφορεία και διόδια

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι “Επιβάτες Θεσσαλονίκης”

Νέο πονοκέφαλο στη διοίκηση του ΟΑΣΘ σκοπεύουν να προκαλέσουν την προσεχή εβδομάδα οι “Επιβάτες Θεσσαλονίκης”, οι οποίοι κλιμακώνουν τις καταλήψεις τους στα αστικά λεωφορεία, ζητώντας από τους πολίτες να μην πληρώσουν εισιτήριο. Η προαναγγελλόμενη “Εβδομάδα ανυπακοής” αρχίζει δειλά - δειλά την ερχόμενη Τρίτη, για να συνεχιστεί την Πέμπτη και το Σάββατο, ενώ οι “Επιβάτες” αναχωρούν αύριο το μεσημέρι για τα Μάλγαρα ανοίγοντας τις μπάρες Ραντεβού στο άγαλμα Βενιζέλου δίνουν σήμερα οι “Επιβάτες Θεσσαλονίκης”, με σκοπό να καταλάβουν τουλάχιστον 20 λεωφορεία του ΟΑΣΘ προτρέποντας τους επιβάτες να μην ακυρώνουν εισιτήρια.των διοδίων.
Η κίνηση των “Επιβατών” ωστόσο θα κάνει την εμφάνισή της και σήμερα στις αγορές Καπάνι και Μοδιάνο, όπου οργανώνει πικετοφορία με στόχο να ενημερώσει τους πολίτες για τη δράση της. Το ενημερωτικό υλικό που θα διανείμει θα είναι στην ουσία οδηγός για τους πολίτες που μετακινούνται με την αστική συγκοινωνία, τους οποίους θα ενημερώνει για ποιους λόγους δεν πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο. Μετά την εξόρμηση στις αγορές οι “Επιβάτες” θα μεταβούν στο άγαλμα Βενιζέλου, στην πλατεία Αριστοτέλους, από όπου και σκοπεύουν να… καταλάβουν τουλάχιστον 20 λεωφορεία του ΟΑΣΘ διαφόρων γραμμών, προτρέποντας τους πολίτες να μην πληρώσουν εισιτήριο.
“Το μήνυμα που περνάμε στους πολίτες είναι το ίδιο και θα παραμείνει το ίδιο μέχρι να νικήσουμε: δεν πληρώνουμε το εισιτήριο, όπως δεν πληρώνουμε και τα διόδια”, τόνισε το μέλος της Κίνησης, Γιώργος Θεοδωρόπουλος. Τα λεωφορεία, όπως λέει, δεν είναι χωράφι των μετόχων και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι πολίτες που είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ακριβά τη μετακίνησή τους στην πόλη. Μάλιστα σημειώνει ότι η Κίνηση δεν πτοείται από τις δηλώσεις του κ. Ρέππα περί “τζαμπατζήδων”, γιατί, όπως ανέφερε, η λογική δεν είναι “δεν πληρώνω το λεωφορείο, αλλά αρνούμαι να πληρώσω το χαράτσι στα εισιτήρια”. 

Οι “Επιβάτες” και στα διόδια
Αύριο το μεσημέρι τα μέλη της Κίνησης, όπως αποφασίστηκε στη προχθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού τους οργάνου, θα συγκεντρωθούν στις 2 τοΑφίσα για την “πρώτη νίκη” των επιτροπών σχετικά με τις ακριβές χρεώσεις για φυσικό αέριο. μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους (άγαλμα Βενιζέλου), από όπου θα επιβιβαστούν σε λεωφορεία για τα Μάλγαρα. Στοχεύουν να βρίσκονται στα διόδια στις 3 μετά το μεσημέρι, για να ανοίξουν τις μπάρες, επιτρέποντας τη δωρεάν διέλευση των οδηγών από τις 3 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.
“Συμμετέχουμε στην πανελλήνια δράση των Επιτροπών κατά των Διοδίων και θα είμαστε εκεί όλοι μαζί. Εμείς θα βρεθούμε στα Μάλγαρα, η αντίστοιχη επιτροπή της Κοζάνης στον Πολύμυλο και της Πιερίας στα διόδια της Λεπτοκαρυάς” ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Οι “Επιβάτες” θα βρεθούν στα Μάλγαρα και τη Δευτέρα το πρωί, προκειμένου να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλονίκης.
Οι κινητοποιήσεις ωστόσο των Επιβατών δεν σταματούν εδώ, καθώς εκτός της “Εβδομάδας Ανυπακοής”, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΘ στην οδό Παπαναστασίου 90. Επόμενη παρέμβασή τους θα γίνει πιθανόν εναντίον των τιμολογίων της ΔΕΗ, ωστόσο η δράση αυτή δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα με ποιον τρόπο θα γίνει.  

Της Φανής Σοβιτσλή
fsovitsli@makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV
5-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: