Κυριακή, Φεβρουαρίου 27, 2011

ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΧΡΕΩΝ


ΤΗΝ ΩΡΑ που εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες καταθέτες έχουν αρχίσει να τρώνε από τα «έτοιμα», δηλαδή από τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, βαθαίνει το αδιέξοδο για εκείνους που όχι μόνο δεν έχουν κάποιο «κομπόδεμα» στην άκρη, αλλά αντίθετα χρωστούν σε δάνεια και κάρτες.
Το «χτύπημα», μάλιστα, είναι διπλό: από τη μία, μήνα με το μήνα βλέπουν τα επιτόκια ν' αυξάνουν, ενώ από την άλλη, η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού βάσει του νόμου για τους υπερχρεωμένους έχει ακυρωθεί στην πράξη από τις τράπεζες, όπως καταγγέλλουν οι ενώσεις καταναλωτών.



Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι το Νοέμβριο του ίδιου έτους το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στα νέα καταλωτικά δάνεια «σκαρφάλωσε» από το 8,69% στο 10,57%. Στο ίδιο διάστημα, το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών ανέβηκε από το 15,14% στο 16,35%. Και αυτά, βέβαια, μέχρι το Νοέμβριο, καθώς μέχρι σήμερα το κόστος του χρήματος για τους δανειολήπτες εξακολουθεί να αυξάνει.


Καταγγελίες


Επίσης, την περασμένη Πέμπτη η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ επανήλθε με νέα ανακοίνωσή της στο θέμα των υπερχρεωμένων δανειοληπτών αναφέροντας ότι «η στάση των περισσότερων τραπεζών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαξιώνουν πλήρως το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού» και ότι αυτό «δημιουργεί υπόνοιες για το τι προσδοκούν με την αποτυχία της διαδικασίας αυτής». Παράλληλα, κατήγγειλαν συγκεκριμένες τράπεζες για τις πρακτικές που ακολουθούν επί του θέματος.


*«Η Εθνική Τράπεζα χρειάστηκε περισσότερους από πέντε μήνες για να στείλει ομαδικά στους αιτούντες μια τυποποιημένη απάντηση, που αποτελεί στην ουσία ενημέρωση για δύο προγράμματα ρύθμισης της τράπεζας, χωρίς καμία εξειδίκευση και εξατομίκευση στην υπόθεση κάθε οφειλέτη» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ. «Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΕΚΠΟΙΖΩ, τα τυποποιημένα αυτά προγράμματα είναι εκτός πραγματικότητας, δεδομένου ότι προβλέπονται επιτόκια έως 10%, άσχετα από το αν ο κάθε οφειλέτης είναι σε θέση να εξοφλήσει την οφειλή του έστω και άτοκα» προσθέτει στην ανακοίνωση.


*Η Alpha Bank χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να αποστείλει μαζικά μια τυποποιημένη επιστολή, με την οποία καλούσε τους οφειλέτες, μήνες μετά την υποβολή της αίτησης, να προσκομίσουν δικαιολογητικά! «Απορεί κανείς πώς είναι δυνατό ένα πιστωτικό ίδρυμα να μην είναι σε θέση να απαντήσει σε τόσο μεγάλο διάστημα σε συγκεκριμένα αιτήματα με συγκεκριμένες προτάσεις» αναφέρει η ανακοίνωση.


*Ομοίως, η Eurobank χρειάστηκε μεν λιγότερο χρόνο, μέχρι τώρα όμως δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας σε καμία αίτηση και ζητεί μόνο δικαιολογητικά από τους οφειλέτες.


*Για την Πειραιώς η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι «σε περίπτωση που οι οφειλέτες δεν της προσκομίσουν τα δικαιολογητικά μέσα στο διάστημα που η ίδια η τράπεζα αυθαίρετα έχει θέσει, θεωρεί από μόνη της ότι οι οφειλέτες δεν κατέβαλαν τις απαιτούμενες προσπάθειες εξωδικαστικού συμβιβασμού και θέτει την υπόθεση στο αρχείο!».


*Τέλος, για τη Citibank αναφέρεται ότι «κρατά το απόλυτο ρεκόρ έκδοσης διαταγών πληρωμής. Συχνά αντί απάντησης στις αιτήσεις ή και παράλληλα με τις απαντήσεις που αποστέλλει, κοινοποιεί διαταγές πληρωμής ακόμα και για 2.000 ευρώ». Χαρακτηριστικά αναφέρεται περίπτωση μέλους της ΕΚΠΟΙΖΩ που έχει στα χέρια του έγγραφη πρόταση διακανονισμού από δικηγόρο της τράπεζας τον οποίο και τήρησε, καταβάλλοντας τα προτεινόμενα ποσά σε κάθε μία από τις δύο πιστωτικές κάρτες και λίγους μήνες μετά έλαβε δύο διαταγές πληρωμής!


Του ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ


ΠΡΕΖΑ TV
27-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: