Πέμπτη, Φεβρουαρίου 17, 2011

ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Yπέρ της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε υπερεθνικά όργανα, για τη δημιουργία μιας Ευρωζώνης με περισσότερο ομοσπονδιακό χαρακτήρα τάχθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, εκφράζοντας όμως την άποψη ότι οι τωρινές προτάσεις της Ε.Ε., όπως έχουν παρουσιαστεί, αντιτίθεται στις δημοκρατικές αρχές.

“Είναι αλήθεια ότι αν θέλουμε μια Ευρωζώνη με περισσότερο ομοσπονδιακό χαρακτήρα, τότε θα πρέπει να δεχτούμε και μεγαλύτερη εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε υπερεθνικά όργανα, τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν και δημοκρατική νομιμοποίηση” τόνισε με ομιλία του στην ημερίδα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων με θέμα την «Πολιτική Οικονομία της Ευρωζώνης».

Όσον αφορά στην ριζική αλλαγή που κατά τον ίδιο χρειάζεται το θεσμικό πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής, τόνισε πως οι αλλαγές "δεν μπορεί να είναι βιώσιμες και αποτελεσματικές αν δεν έχουν τη στήριξη του πολιτικού συστήματος της χώρας και της κοινής γνώμης."

Όσον αφορά στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, χαρακτήρισε τη σύσταση του θετικο μέτρο εκφράζοντας όμως παράλληλα αμφιβολίες για το καθεστώς λειτουργίας του. Σύμφωνα με τον ίδιο “βασικό στοιχείο για την επιτυχία ενός τέτοιου θεσμού είναι κατ’ αρχήν η ανεξαρτησία του από πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση”. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως “με βάση όμως τον Κανονισμό της Βουλής το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν είναι ανεξάρτητη αρχή, αλλά μια υπηρεσία της Βουλής, όπως πολλές άλλες και γι’ αυτό ίσως δεν θα μπορέσει να αποκτήσει το κύρος που έχουν αντίστοιχες αρχές ή υπηρεσίες σε άλλες χώρες. Ένα δεύτερο στοιχείο σημαντικό για την επιτυχία του θεσμού είναι τα μέλη που το συνθέτουν να είναι επιστήμονες γνωστού κύρους, να έχουν ανεξαρτησία γνώμης και η επιλογή τους να γίνεται αξιοκρατικά και μόνο. Με βάση όμως τον Κανονισμό της Βουλής, τα προσόντα των μελών του Γραφείου Προϋπολογισμού δεν είναι σαφώς καθορισμένα, ούτε και για πόσο χρόνο ορίζονται. Επίσης οι όροι λειτουργίας του Γραφείου είναι μάλλον γενικοί και αόριστοι”.

Τέλος όσον αφορά σε θέματα φορολογίας και φοροδιαφυγής, ο Β. Ράπανος, ζήτησε την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης. Πρότεινε να διοριστεί γενικός γραμματέας ή μόνιμος υφυπουργός που θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

3 Λαλούν και 2 χορεύουν!