Κυριακή, Φεβρουαρίου 20, 2011

ΜΠΕΡΤ ΡΟΥΡΟΥΠ : «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ»

Ο Μπερτ Ρούρουπ είναι από τους κορυφαίους οικονομολόγους στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Διατέλεσε καθηγητής στα πανεπιστήμια της Βιέννης, της Κολωνίας, του Εσσεν και του Ντάρμστατ, ήταν μέχρι το 2009 πρόεδρος της «επιτροπής των πέντε σοφών», που συμβούλευε τις γερμανικές κυβερνήσεις, υπήρξε μέλος επιτροπών του γερμανικού Κοινοβουλίου που ασχολούνταν με κοινωνικο-οικονομικά θέματα και ένας από αυτούς που σχεδίασαν τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Εβδομήντα ετών σήμερα, ο Ρούρουπ είναι πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και διευθυντής της Διεθνούς Σχολής Μάνατζμεντ με έδρα τη Φραγκφούρτη. Ηταν και παραμένει μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ε Πώς κρίνετε τη γερμανογαλλική πρωτοβουλία σχετικά με το επονομαζόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας;

Α Πρόκειται για μια κίνηση που γίνεται για να αντιμετωπισθεί η κρίση. Το περιεχόμενό της όμως είναι λίγο πιο «γερμανικό» από ό,τι θα έπρεπε, για να το δεχθούν όλες οι πλευρές. Είναι ένα καλό σχέδιο, αλλά με αυτή τη φόρμα -τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα- εξυπηρετεί τις γερμανικές θέσεις. Χρειάζεται μια μεγάλη συνολική πρωτοβουλία εκτός από τα γαλλογερμανικά σχέδια. Οι γαλλογερμανικές θέσεις είναι ισχυρές, δεν χρειάζεται όμως η κάθε χώρα να τραβήξει το δικό της δρόμο. Χρειαζόμαστε ένα καλό, συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο. Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι μια πρώτη καλή πρόταση, δεν είναι όμως η λύση.

Ε Ποιο νομίζετε ότι ήταν το βασικό λάθος της καγκελαρίου Μέρκελ σε σχέση με την κρίση στην ευρωζώνη;

Α Η καγκελάριος Μέρκελ δίστασε πολύ να πάρει αποφάσεις, ειδικά όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα. Πέρσι τον Απρίλιο περίμενε πάρα πολύ, προκειμένου να λάβει αποφάσεις. Συνδύαζε τις κινήσεις της με τις τοπικές εκλογές που γίνονταν τότε στη βόρειο Ρηνανία-Βεστφαλία. Εδώ έγινε ένα σφάλμα που κόστισε σε όλους πολύ ακριβά. Αν από την αρχή είχε πει «ναι» στη βοήθεια προς την Ελλάδα, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά. Δυστυχώς, η καγκελάριος βλέπει ότι στο εσωτερικό της Γερμανίας μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το ευρώ και αυτό επηρεάζει τις κινήσεις της στην Ευρώπη. Τώρα προσπαθεί να αλλάξει τον σκεπτικισμό αυτό και να μπει μπροστά -μαζί με τον Σαρκοζί- αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Πιστεύω ότι η κρίση αυτή θα είναι ο τρόπος μέσω του οποίου θα γεννηθεί η νέα Ευρώπη. Εκτιμώ ότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από το να πάμε στην κατεύθυνση συγκρότησης των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». Η Γερμανία και όλη η Ευρώπη έχει μεγάλο συμφέρον στο να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλωστε, η Γερμανία είναι η μεγάλη κερδισμένη από το ευρώ και αυτό το γνωρίζουμε όλοι.

Ε Ποια είναι τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν από τις ελληνικές κυβερνήσεις;

Α Στο παρελθόν έγιναν μεγάλα λάθη στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι και η Ευρώπη έχει σημαντικό μερίδιο στην κρίση που ξέσπασε στη χώρα σας. Ηταν μεγάλο λάθος να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Στην Ε.Ε. ήξεραν ότι οι Ελληνες έδιναν πλαστά στοιχεία. Αυτό το γνώριζαν όλοι. Δεν πρέπει συνεπώς να ρίχνουμε την ευθύνη αποκλειστικά στους Ελληνες. Οταν η Ελλάδα εισήλθε στην ευρωζώνη δεν άλλαξε οικονομική πολιτική. Πίστευε ότι με την πολιτική του παρελθόντος θα τα καταφέρει και στο μέλλον. Η Ελλάδα όμως παραδοσιακά είναι μια τουριστική χώρα και οι λίγες εξαγωγές της στηρίζονται σε αγροτικά προϊόντα. Τώρα η χώρα σας στον τομέα του τουρισμού αλλά και στα γεωργικά προϊόντα έχει γίνει πολύ ακριβή. Πρέπει οπωσδήποτε να πέσει το κόστος, για να μπορέσει να γίνει πιο ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα χρειάζεται διεθνή βοήθεια για να αντεπεξέλθει στην κρίση και να βγει από αυτήν. Και η βοήθεια αυτή είναι μονόδρομος.

Ε Πώς κρίνετε το έργο της ελληνικής κυβέρνησης;

Α Οφείλω να πω ότι τρέφω μεγάλη εκτίμηση στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα και λαϊκή δυσαρέσκεια. Ακόμη όμως και αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα πέσει, τα χρέη θα εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα σε ευρώ. Η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να στηριχθεί από την Ευρώπη, ώστε να μην επικρατήσουν στη χώρα οι λαϊκιστές.

Ε Θα τα καταφέρει η Ελλάδα να βγει από την κρίση;

Α Η χώρα σας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, αλλά δεν πιστεύω ότι θα τα καταφέρει μόνον με τις δικές της δυνάμεις. Τα χρέη αυξάνονται συνεχώς. Οι Ευρωπαίοι θα αναγκασθούν να βοηθήσουν. Και ένας πρώτος τρόπος θα ήταν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Ε Πιστεύετε ότι η Γερμανία προσπαθεί να κυριαρχήσει οικονομικά στην Ευρώπη;

Α Δεν πιστεύω ότι είναι έτσι. Η Γερμανία είναι de facto η ισχυρότερη οικονομικά ευρωπαϊκή χώρα και μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο. Η Ευρώπη όμως είναι κάτι παραπάνω. Είναι μια πολιτική ιδέα και αν μια χώρα προσπαθήσει από μόνη της να επιβληθεί, θα χάσει.

Συνέντευξη στον ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟ

ΠΡΕΖΑ TV
20-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: