Πέμπτη, Φεβρουαρίου 17, 2011

Ετοιμη για την «Ημέρα της Οργής» η Λιβύη


Στους δρόμους βγαίνουν την Πέμπτη εκατοντάδες διαδηλωτές σε ολόκληρη την Λιβύη εν όψει της «Ημέρας της Οργής» κατά του ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες.






Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λιβύης, λαϊκά συλλαλητήρια οργανώθηκαν τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης σε όλη τη χώρα από οπαδούς του προέδρου Καντάφι, ο οποίος παραμένει ο μακροβιώτερος, εν ενεργεία, ηγέτης της Αφρικής.
Η 17η Φεβρουαρίου είναι η επέτειος από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το 2006 στη Βεγγάζη, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν πολλούς διαδηλωτές οι οποίοι επιτίθεντο κατά του ιταλικού προξενείου στην πόλη.
Οι Αρχές έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα ανεχτούν μία λαϊκή εξέγερση.
Η εφημερίδα Quryna, η οποία ανήκει στον γιο του Καντάφι, Σαϊφ αλ-Ισλάμ, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές στη Βεγγάζη «σαμποτέρ».
Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Διεθνής Αμνηστία, εξέφρασε ανησυχία για μία νέα καταστολή των διαδηλώσεων.
«Οι Αρχές της Λιβύης πρέπει να επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις, όχι να προσπαθούν να τις καταπνίξουν με την καταπίεση», αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης.
Αιματηρά επεισόδια
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών με τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Αλ Μπάιντα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες λιβυκών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με έδρα το εξωτερικό.
Την νύχτα της Τετάρτης διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη ενός μέλους οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκρούστηκαν με την αστυνομία, αλλά και με υποστηρικτές της κυβέρνησης, στην πόλη της Βεγγάζης.
Σε μια σπάνια εκδήλωση αντίδρασης προς το καθεστώς Καντάφι, οι διαδηλωτές, πέταξαν βόμβες πετρελαίου και πυρπόλησαν οχήματα, ενώ φώναζαν «Οχι Θεός αλλά Θεός!».
Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι.
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ήταν αδύνατη η επικοινωνία με αυτόπτες μάρτυρες στην Βεγγάζη, καθώς οι τηλεφωνικές γραμμές στην πόλη είχαν καταρρεύσει.
Οι διαδηλωτές ακολουθούν το παράδειγμα των λαϊκών εξεγέρσεων στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Υεμένη και την Αλγερία, αλλά οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για πιθανή καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Σε μία χώρα όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια σπανίως εκδηλώνεται, ανώνυμοι ακτιβιστές κυκλοφορούν τα σχέδιά τους για τις διαδηλώσεις στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, αλλά δεν είναι σαφές αν οι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν.

ΠΡΕΖΑ TV
17/02/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: