Κυριακή, Φεβρουαρίου 06, 2011

«ΕΚΟΒΑΝ» ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ... ΝΕΚΡΟΥΣ. ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Ενα μεγάλο σκάνδαλο μακράς διαρκείας με κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις που είχαν «αποδέκτες» ακόμα και νεκρούς (...), εμπλοκή γιατρών που «συνεργάζονταν» με προμηθεύτρια εταιρεία και διεύρυνση των ελέγχων και στο ΙΚΑ δίνουν το στίγμα της ευκολίας με την οποία συνετελείτο το όργιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος στον χώρο της Υγείας. Το σκάνδαλο αφορά σε συνταγογραφήσεις ακριβών διατροφικών σκευασμάτων από γιατρούς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) προς συγκεκριμένη προμηθεύτρια εταιρεία, με «θύμα» το ΙΚΑ, το οποίο ζημιώθηκε με περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία τριετία. Ειδικότερα, από ελέγχους στο ΠΑΓΝΗ διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια, τα διατροφικά σκευάσματα που χορηγούνταν στους ασθενείς κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο αφορούσαν στη συντριπτική πλειονότητα αυτά που αντιπροσώπευε συγκεκριμένη προμηθεύτρια εταιρεία. Μια «λεπτομέρεια» που δεν διέλαθε της προσοχής των ελεγκτών είναι ότι στην εταιρεία συμμετέχει κατά 50% ο γιος νοσηλεύτριας προϊσταμένης νευραλγικής κλινικής του νοσοκομείου. Ο μεγαλύτερος όγκος των συνταγών διεκινείτο από το Tμήμα Ακτινοθεραπείας, την κλινική της Παθολογικής Ογκολογίας και την κλινική της Γενικής Χειρουργικής. Οι συνταγογραφήσεις συνοδεύονταν μάλιστα και από εξουσιοδοτήσεις των ασφαλισμένων ασθενών προς την εταιρεία για να εισπραχθούν τα χρήματα από το ΙΚΑ. Τόσο οι συνταγές όσο και οι εξουσιοδοτήσεις έφεραν τις υπογραφές γιατρών, κυρίως, των προαναφερθέντων τμημάτων.

Η πρώτη κίνηση στις οποίες προέβη η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, με τον εντοπισμό των ενδείξεων κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, ήταν να διατάξει κατεπείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση και να θέσει σε αργία την προϊσταμένη, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Σημειώνεται ότι παράλληλα με την έρευνα στο Νοσοκομείο Ηρακλείου διενεργούνται έλεγχοι και στο ΙΚΑ, όπου εξετάζεται το (ισχυρό) ενδεχόμενο εμπλοκής στην υπόθεση υπαλλήλων και γιατρών του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το πόρισμα της ΕΔΕ που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου 15 ημέρες καταδεικνύει ως άμεσα εμπλεκομένους στην υπόθεση την προϊσταμένη και διευθυντή τμήματος του νοσοκομείου. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, από τις καταθέσεις προκύπτουν τα εξής βασικά συμπεράσματα: α) δινόταν μεγάλος αριθμός συνταγών για διατροφικά σκευάσματα με υπογραφή του διευθυντή, ακόμα και σε ασθενείς που δεν είχε ποτέ εξετάσει, β) οι περισσότερες συνταγές χορηγούνταν με κενό τον χρόνο θεραπείας του ασθενούς, ο οποίος συμπληρωνόταν από την προμηθεύτρια εταιρεία και γ) οι αντιπρόσωποι της εταιρείας είχαν πρόσβαση στα αρχεία του τμήματός του εν γνώσει του. Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίστηκαν συνταγές που έχουν δοθεί μετά τον θάνατο ασθενών, σε περισσότερες από 40 περιπτώσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η γνησιότητα των συγκεκριμένων συνταγών που φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του διευθυντή εξετάζεται.

Το πόρισμα της ΕΔΕ έχει ήδη σταλεί στον εισαγγελέα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ θα προχωρήσει στην αναστολή του κλινικού έργου του καθηγητή, ο οποίος θα παραπεμφθεί στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Παράλληλα, έχουν διαταχθεί συμπληρωματικές ΕΔΕ για τον αυξημένο όγκο συνταγών σκευασμάτων της εμπλεκόμενης εταιρείας από γιατρούς της Γενικής Χειρουργικής και του Τμήματος Ογκολογίας.

Αναφορικά με την εταιρεία, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχει ήδη εκδοθεί προσωρινή δικαστική απόφαση για κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων και φυσικών προσώπων μέχρι του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει νέο αίτημα του ΙΚΑ για εκδίκαση αποζημίωσης μέχρι του συνολικού ποσού με το οποίο ζημιώθηκε το Ιδρυμα.

80 υποθέσεις στον εισαγγελέα

Ζημία ενός εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο κατέδειξε έλεγχος των επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε διαγωνισμούς προηγούμενων ετών για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών χειρουργείου, επιδεσμικού υλικού και συσκευών-οργάνων ιατρονοσηλείας. Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ «χάθηκε» στη μαύρη τρύπα του ΕΣΥ από προμήθεια εξωσυμβατικών ειδών στη νευροχειρουργική και την ορθοπεδική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η αλόγιστη χρήση οστικών μοσχευμάτων στο νοσοκομείο Καβάλας από τον Ιούνιο του 2005 έως τον Απρίλιο του 2008 κόστισαν στο Δημόσιο περί τις 830.000 ευρώ. Αυτές είναι ορισμένες ενδεικτικές υποθέσεις από τις 80 συνολικά που διαβιβάσθηκαν πέρυσι από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας στις εισαγγελικές αρχές λόγω «ύπαρξης αποχρωσών ενδείξεων διάπραξης ποινικών αδικημάτων» και οι οποίες καταδεικνύουν το μέγεθος της «τρύπας» που είχαν ανοίξει επιτήδειοι της Υγείας στο ΕΣΥ.

ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: