Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2011

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Υγεία


Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας ενώ νωρίτερα είχε ψηφιστεί επί της αρχής με τις ψήφους της συμπολίτευσης. Η ψήφιση επί του συνόλου αναβλήθηκε για την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου. Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αργότερα μέσα στη μέρα ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Τετράωρη στάση εργασίας κήρυξε για σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ.

Σήμερα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Κουτρουμάνης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου και θα ανακοινώσουν το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των ρυθμίσεων, ενώ αναμένεται να καλέσουν τους εκπροσώπους των γιατρών σε διάλογο, καθώς η κυβέρνηση έχει να καταρτίσει τις υπουργικές αποφάσεις για να εξειδικεύσει το νόμο.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν από 11 π.μ. έως 3 μ.μ. τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, ύστερα από την 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκειμένου να προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Τα φαρμακεία σήμερα θα είναι ανοικτά.

Από τις 8 το πρωί πραγματοποιούνται ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα ταμεία είσπραξης του «πεντάευρου» με συμβολικό κλείσιμο των ταμείων και δωρεάν εξέταση των ασθενών από 8 έως τις 11 το πρωί.

Από το βήμα του κοινοβουλίου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για αποδεκτές αντιδράσεις, αλλά και απαράδεκτη κατάσταση ενός πολιτικού συστήματος που θέλει και δεν μπορεί για το φόβο του πολιτικού κόστους. "Ρωτήσαμε τον πολίτη που στέκεται στην ουρά από τις 4 τα ξημερώματα; Ρωτάμε μόνο τους γιατρούς γιατί και η Βουλή είναι Βουλή συντεχνιών και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε", τόνισε ο υπουργός.

Νωρίτερα χθες πραγματοποιήθηκε πανιατρική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ). Αντιπροσωπεία των γιατρών επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Βουλής. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και εκπαιδευτικοί.

Η αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο

"Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για 80 προεδρικά διατάγματα, δεν σας εμπιστευόμαστε ως κυβέρνηση", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος και έκανε λόγο για "τεράστια διάσταση μεταξύ γραπτού και προφορικού λόγου". Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας είπε πως "κινδυνεύετε με αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι οραματικό, να χαρακτηριστείτε ως εκθεμελιωτής του κοινωνικού κράτους".

Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως το "πλέον αντιδραστικό" της Μεταπολίτευσης. "Ο γιατρός πλήρους απασχόλησης δεν θα ενδιαφερθεί για την πελατεία. Πάμε για εξατομικευμένες παροχές υγείας και ο καθένας θα απολαμβάνει παροχές, ανάλογα με το τι έχει στην τσέπη του", είπε.

Ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι ο ΛΑΟΣ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, κρίνοντας ότι κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι "δαιδαλώδες" και δεν θα είναι είναι αποτελεσματικό.

"Εργασιακή κόλαση" για τους γιατρούς είδε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Τσούκαλης, γνωστοποίησε ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στη Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, "γιατί η Κυβέρνηση επιδιώκει να υλοποιήσει εντελώς αναποτελεσματικά το πάγιο αίτημα και όραμά μας για τη σύσταση, επιτέλους, Ενιαίου Φορέα Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας".

TVXS.GR

ΠΡΕΖΑ TV
10/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: