Τρίτη, Φεβρουαρίου 08, 2011

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

Επιμένει η πλειονότητα των Αιγυπτίων στην άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ παρά την ανακοίνωση για αύξηση των μισθών κατά 15% και τις διαβεβαιώσεις ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν πρόκειται να είναι και πάλι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Ωστόσο δύο εβδομάδες έπειτα και από την έναρξη των κινητοποιήσεων και με ενδείξεις ότι η ζωή επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, οι διαδηλωτές αντιμετωπίζουν το δίλημμα για το εάν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, κάτι που ενδεχομένως να τους φέρει αντιμέτωπους με τον στρατό, θεσμό που χαίρει σεβασμού στην Αίγυπτο ιδίως έπειτα και από τη στάση που κράτησε στις πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ των αιτημάτων των Αιγυπτίων πολιτών.

Ακόμη εκατοντάδες είναι οι διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, φοβούνται πως αν υποχωρήσουν τώρα, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν την εκδικητικότητα του καθεστώτος.

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση μισθών 15% για περίπου έξι εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Σημειώνεται ότι οι οικονομικές ζημιές για κάθε ημέρα των κινητοποιήσεων ανέρχεται στα 310 εκατομμύρια δολάρια.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, στις 25 Ιανουαρίου, περίπου 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Όσον αφορά στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ, σύμφωνα με το BBC χθες το βράδυ όσοι παρέμειναν στην πλατεία δεν ξεπερνούσαν τους χίλιους.

Το φαγητό είναι λιγοστό και αρκετοί από αυτούς φαινόντουσαν εξασθενημένοι αναφέρει το BBC.

ΠΡΕΖΑ TV
8-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: