Παρασκευή, Φεβρουαρίου 11, 2011

BLOOMBERG: ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Επιφυλάξεις διατύπωσαν Ελλάδα και Ιταλία σε πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση του ελλείμματος κατά το ένα εικοστό, στις χώρες των οποίων το χρέος ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αν το μέτρο εφαρμοστεί, η Ελλάδα, της οποίας το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει στο 156% του ΑΕΠ το 2012,  θα πρέπει να παρουσιάζει μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως, πράγμα που θεωρεί υπερβολικό, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προωθούμενης αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Το δημοσίευμα του Bloomberg παραπέμπει σε ενημερωτικό έγγραφο της Ε.Ε. εν όψει της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα. Σε αυτό αναφέρεται ότι "όλα τα κράτη-μέλη εκτός από δύο έκαναν δεκτή την πρόταση (σ.σ.: για το ρυθμό μείωσης του χρέους)" και ότι "η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν επιφύλαξη για τον αριθμητικό στόχο".

Η Ιταλία έχει το δεύτερο, μετά την Ελλάδα, υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε. και θα πρέπει επίσης να επιτυγχάνει μεγάλη μείωση του χρέους της ετησίως, με βάση την πρόταση. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν ήταν δυνατό να βρεθούν παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών για να σχολιάσουν το θέμα.

ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: