Κυριακή, Φεβρουαρίου 20, 2011

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η DEBEVOISE

ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ...ΟΛΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΩΜΑΤΟΣ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΤΡΟΠΟ...

Στο άνοιγμα των λογαριασμών δεκάδων προσώπων, που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των γερμανικών υποβρυχίων, προχωρεί το ΣΔΟΕ.

Την υπόθεση ερευνά η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, έπειτα από αίτημα της οποίας ξεκίνησε πέρυσι η φορολογική διερεύνηση πολλών εταιρειών και προσώπων από το ΣΔΟΕ. Στις εταιρείες αυτές είχε αναφερθεί η «Κ.Ε.» από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ στο μεταξύ ο κατάλογος έχει διευρυνθεί μετά τα στοιχεία της γερμανικής Δικαιοσύνης. Σε αυτά αναφέρθηκε πρόσφατα το περιοδικό «Der Spiegel» για δωροδοκίες πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων στην Ελλάδα με τις ευλογίες των Ferrostaal και HDW. Αναφέρθηκε δε σε «φίλο του Ακη Τσοχατζόπουλου».

Ενα από τα ονόματα που μπήκαν στο κάδρο της υπόθεσης ήταν του Γ. Μπέλτσιου, παλιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών συνεργάτη του κ. Τσοχατζόπουλου. Ο ίδιος αρνείται ότι συμμετείχε στην περίφημη «ομάδα Α», που κατά το γερμανικό περιοδικό στήθηκε για το μοίρασμα προμήθειας 55 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 4,5% της αρχικής σύμβασης για τρία υποβρύχια. Κατά τον κ. Μπέλτσιο, τα δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν είναι «ανακριβή αποκυήματα φαντασίας» και, όπως ισχυρίζεται, ουδέποτε διετέλεσε «εκπρόσωπος εταιρείας ή προσώπου σε αυτή την υπόθεση».

Ωστόσο, στη δήλωσή του αποκαλύπτει μια άγνωστη πτυχή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του με τη γερμανική εταιρεία την ίδια περίοδο, όταν, κατά το «Der Spiegel», γίνονταν οι «χρήσιμες πληρωμές»: Με την Ferrostaal είχε από το 2000 έως το 2003 επιχειρηματική συνεργασία για έργα υποδομών, που αφορούσαν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, αναφέρει.

Η ίδια η Ferrostaal ανέθεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης στη νομική εταιρεία Debevoise & Plimpton, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι η ίδια στην οποία ανέθεσε παρόμοιο έλεγχο η Siemens για τα δικά της «άπλυτα».

Η νομική εταιρεία φέρεται να έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο ερευνών στην Ελλάδα σε πρόσωπα και εκπροσώπους εταιρειών, που συνεργάστηκαν με την HDW και τη Ferrostaal για τα υποβρύχια. Καταθέσεις φέρεται να έχουν ήδη ληφθεί και στο Λονδίνο, όπου εδρεύει η MFI μέσω της οποίας διοχετεύτηκαν ποσά προς περίεργες off shore εταιρείες. Υπό διερεύνηση είναι ο ρόλος του επίσημου αντιπροσώπου της HDW στην Ελλάδα, αλλά και των προσώπων στα οποία μεταβιβάστηκε το μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών του.

Η προμήθεια τριών υποβρυχίων τύπου «214» υπεγράφη επί Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ επί Ευ. Βενιζέλου αποφασίστηκε η αγορά άλλων δύο του ίδιου τύπου, ακυρώνοντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού παλαιότερων υποβρυχίων του Π.Ν. Κατά τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την Thyssen στην Abu Dhabi Mar δόθηκε φορολογική αμνηστία για παλιές υποθέσεις. Η Abu Dhabi Mar, μέσω της συνδεδεμένης με αυτή εταιρεία του Ισκ. Σάφα (διευθύνων σύμβουλος της Abu Dhabi Mar), ελέγχει το 75,1%. Μια λεπτομέρεια με σημασία: Εάν κάποια στιγμή στο μέλλον αποκαλυφθούν τυχόν «χρήσιμες πληρωμές», οι Γερμανοί δεν θα έχουν καμία ευθύνη, αφού έχουν περιορίσει τη συμμετοχή τους σε ποσοστό κατώτερο όσου προβλέπει η νομοθεσία στη Γερμανία.

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
20-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: