Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2011

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Αγωνία για 1.300 εργαζόμενους

Στον αέρα βρίσκονται 1.300 εργαζόμενοι και περίπου 1.700 μικρές συνεργαζόμενες επιχειρήσεις μετά την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα (προπτωχευτική διαδικασία), που κατέθεσαν χθες, αιφνιδιαστικά, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμένα, η Νεώριον Α.Ε. Συμμετοχών ανακοίνωσε με επιστολή της στο Χρηματιστήριο, ότι η θυγατρική της Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε. κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, λόγω του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει και για το οποίο έχει ήδη ενημερώσει το επενδυτικό κοινό. Παράλληλα, αναφέρεται, εκδόθηκε προσωρινή διαταγή, που μέχρι τη συζήτηση της αίτησης περί υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής αναστέλλει τις ατομικές διώξεις των πιστωτών εις βάρος της. Σημειώνεται πάντως ότι η εταιρεία έχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και πρόταση αναδιάρθρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων, η πλήρης εφαρμογή των οποίων αντιμετωπίζει το πρόβλημα ρευστότητας και επιτρέπει την ομαλή λειτουργίας της, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης των εν εξελίξει συμβάσεων με το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και την κατάρτιση νέων. Όπως αναφέρεται, η εταιρεία θα ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις με το ελληνικό Δημόσιο, τις πιστώτριες τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές της με βάση το προαναφερθέν σχέδιο μέχρι τη συζήτηση της αίτησης προκειμένου να εξομαλυνθεί η λειτουργία της.






Στο μεταξύ, μόλις προχθές η ιδιοκτήτρια εταιρεία με επιστολή της στο Χρηματιστήριο διαβεβαίωνε ότι υπήρχαν συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης μεταξύ των Ναυπηγείων και της British Aerospace (ΒΑΕ) για τη διένεξη που έχει προκύψει σχετικά με τη ναυπήγηση των πυραυλακάτων για το Πολεμικό Ναυτικό.

Περί τα μέσα Φεβρουαρίου, η εταιρεία με άλλη ανακοίνωσή της επισήμαινε ότι η διοίκηση των Ναυπηγείων συνεχίζει τις προσπάθειες κεφαλαιουχικής ενίσχυσης του ομίλου, νέου δανεισμού, καθώς και βελτίωσης των συμβατικών ταμειακών ροών του. Παράλληλα, πίεζε εμμέσως για την περαιτέρω προώθηση του προγράμματος κατασκευής των φρεγατών τύπου FREMM σημειώνοντας ότι “επανειλημμένα η κυβέρνηση με δηλώσεις αρμοδίων υπουργών έχει ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα φρεγατών θα υλοποιηθεί, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξής του”.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 αποτελεί την τελευταία ευκαιρία πριν τη διαδικασία εκκαθάρισης και πτώχευσης για την αναδιοργάνωση και διάσωση μιας επιχείρησης με οικονομική αδυναμία. Μέσω της διαδικασίας αυτής γίνεται διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και πιέζονται οι δανειστές να δεχτούν περικοπές στις απαιτήσεις τους προς όφελος όλων σε σχέση με ενδεχόμενη πτώχευση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος επισήμανε σχετικά ότι το υπουργείο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της ελληνικής ναυπηγικής υποδομής καταβάλλοντας σύντονες προσπάθειες για την υποστήριξη των ναυπηγείων, “κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η διοίκηση τους”, με την οποία υπάρχει συνεχής επαφή. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η πρώτη ιδιότητα του υπουργείου είναι αυτή του εντολέα και πιστωτή, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα για τις πυραυλακάτους, για το οποίο έχουν καταβληθεί σημαντικά ποσά χωρίς να έχουν παραληφθεί οι τρεις τελευταίες. Παράλληλα ο υπουργός δημοσιοποιεί επιστολή του, από τις 24.2.2011, προς τον πρόεδρο των Ναυπηγείων Ν. Ταβουλάρη, στην οποία επισημαίνει ότι οι προσπάθειες του υπουργείου για την υποστήριξη των ναυπηγείων υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια των αρμοδιοτήτων του, ζητεί να παρουσιάσει η εταιρεία ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης στα συναρμόδια υπουργεία και στους πιστωτές της για να καταλήξει: “Η κυβέρνηση βοηθά κατά τρόπο που δεν νομίζω να τον έχετε συνηθίσει στο παρελθόν. Πρέπει όμως, αγαπητέ κ. Ταβουλάρη, να βοηθήσουν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας τον εαυτό τους προς όφελός τους και κυρίως προς όφελος των εργαζομένων που αγωνιούν”.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης αρκέστηκε να δηλώσει ότι γίνεται μια προσπάθεια να ανασχεθεί η πορεία λουκέτου για υγιείς επιχειρήσεις με τις δράσεις του υπουργείου, ενώ χαρακτήρισε “ήττα” το λουκέτο σε υγιείς επιχειρήσεις σημειώνοντας ότι οι τράπεζες θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα μετά τις εξελίξεις του Μαρτίου.
Ζούντα Αντιγόνη

ΠΡΕΖΑ TV
11/3/2011

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχουν πλάκα οι πασταφλώρα αριστεροί. Αγωνιούν για τη τύχη των εργαζομένων στα ναυπηγεία αλλά και σε όλες τις αμυντικές βιομηχανίες. Μα αυτοί δεν μιλάνε κάθε 10 δευτερόλεπτα για μείωση των αμυντικών δαπανών.Οποτε ανοίγεται το στόμα σας αυτό λέτε. Μείωση, μείωση, μείωση των αμυντικών δαπανών μείωση θητείας, μείωση.
Ε αφού έγινε αυτό μου ζητάτε τώρα αρχίζει η μείωση και οι απολύσεις εργατικού προσωπικού και οι υπαγωγές στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Ανώνυμος είπε...

4:55 μμ

Παρντόν αλλά τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο μου λες;

Ανώνυμος είπε...

1:12 Οταν οι άνεργοι φθάσουν τα 2 εκατομμύρια, αλλά και χιλιάδες από αυτούς που εργάζονται έχουν να "πληρωθούν" μέχρι και εννέα μήνες θα καταλάβεις τι σχέση έχει το ρετσινόλαδο με το φάντη.
Ιστορικά και η παρέα σου φύλαγε ρετσινόλαδο.