Σάββατο, Μαρτίου 19, 2011

ΣΤΟΧΟΣ € 15 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΔΕΚΟ …ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ 450ΔΙΣ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ…ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΑΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;;;ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ

Αντίστροφη µέτρησηγια το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ αρχίζει την ερχόµενη εβδοµάδα µε τη σύγκληση της αρµόδιας Διυπουργικής Επιτροπής, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη δροµολογούνται µείζονος σηµασίας αποφάσεις, όχι µόνο για την αξιοποίησητων ακινήτων αλλά και για µεγάλες ΔΕΚΟ.
Σύµφωνα µε πληροφορίες από υψηλά ιστάµενη κυβερνητική πηγή, εξετάζεται σοβαρά µεταξύ άλλων η πώληση ενός νέου πακέτου µετοχών 10% τουΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Με βάση την υφιστάµενη συµφωνία του Ελληνικού Δηµοσίου µε τη γερµανική εταιρεία, το Δηµόσιο έχει το δικαίωµα να πουλήσει το ποσοστό αυτόώς το τέλος του χρόνου µε υπερτίµηµα 15% επί της χρηµατιστηριακής τιµής. Εξάλλου, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος εκτιµούσε ότι τα έσοδα από τη σχετική πώληση θα µπορούσαν να φτάσουν τα 800 εκατ. ευρώ, ποσό που κινείται πολύ υψηλότερα από τη σηµερινή χρηµατιστηριακή αξία.



Μιλώντας χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωσταντίνου διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να πωληθεί δηµόσια γη, µίλησε για αποκρατικοποιήσεις χωρίς δογµατισµούς µε κριτήριο αποκλειστικά το δηµόσιο συµφέρον, έκανε λόγο για λιµάνια, αεροδρόµια, δρόµους, πλέγµα τυχερών παιχνιδιών και µια σειρά από εταιρείες του Δηµοσίου όπου το Δηµόσιο µπορεί να µην έχει την πλειοψηφική ούτε καν τη µειοψηφική συµµετοχή.

ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ. Ο ΟΤΕ, όπως και η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, είναι τα λεγόµενα φιλέτα του Δηµοσίου για τα οποία άλλο υψηλόβαθµο στέλεχος του οικονοµικού επιτελείου υποστήριζε την προηγούµενη εβδοµάδα ότι δεν έχουν ληφθεί ακόµη αποφάσεις,αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόµενα. Αντίθετα, έχει ήδη ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση της συµµετοχής του Δηµοσίου στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Προς το παρόν, σεό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ αναµένεται ο ορισµόςσυµβούλων για την ανανέωση των αδειών του, ενώ γιατη ΔΕΗ έχει ανακοινωθεί η πρόθεση τηςκυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει σε ποσοστό 49% την εταιρεία που θα αναλάβει το δίκτυό της.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ. Σε πρώτη φάση, πάντως, η κυβέρνηση περιµένει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ απότην ιδιωτικοποίηση, φέτος, τηςΔΕΠΑ, για την οποία έχει ήδη προσλάβει σύµβουλο, την επέκτασητης σύµβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιµένα Αθηνών και την είσοδο στρατηγικού επενδυτήστα κρατικά λαχεία.

Ο,τι κι αν πουλήσει απότις ΔΕΚΟ, πάντως, µόνο µε την παράλληλη αξιοποίηση των ακινήτων θα µπορέσει ίσως η κυβέρνηση να προσεγγίσει όχι τα 50 δισ.ευρώ αλλά τουλάχιστον τα 15, τα οποία έχειθέσει ως στόχο για τη διετία, έστω και σε µακρύτερο χρονικό διάστηµα.

Στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία προγραµµατίζεται για την ερχόµενη εβδοµάδα, θα συζητηθούν οι µηχανισµοί, µε βάση τους οποίους θα γίνει η εν λόγω αξιοποίηση. Μεταξύ αυτών, σύµφωνα µε πληροφορίες, περιλαµβάνονται:

1Οι µετοχοποιήσεις µελλοντικών εσόδων από τα διόδια.

2Ειδικές εταιρείεςοχήµατα για την αξιοποίηση των ακινήτων.

Το σχέδιο αυτό, µεβάση το οποίο θα γίνει η αξιοποίηση των ακινήτων, θα παρουσιαστεί πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της επόµενης εβδοµάδας.

Εν τω µεταξύ η κυβέρνηση ετοιµάζεται να προσλάβει τράπεζες, ως συµβούλους, για την κατάρτιση µιας λίστας ακινήτων προς άµεση αξιοποίηση. Η πρώτη καταγραφή ακινήτων προς αξιοποίηση θα ολοκληρωθεί ώς το τέλος Ιουνίου,ενώ µια δεύτερη καταγραφή θα γίνει ώς το τέλος Δεκεµβρίου.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ. Παράλληλα µε την προετοιµασία του προγράµµατος αποκρατικοποίησης προχωρεί και η υλοποίησητης δεύτερης δέσµευσης που έχειαναλάβει η κυβέρνηση, δηλαδή του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος 2012-2015.

Την ερχόµενηΤρίτη µάλιστα οργανώνεται για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Οικονοµικών επιστηµονική ηµερίδα, µε συµµετοχή µεταξύ άλλων των καθηγητών Γκίκα Χαρδούβελη, Γιάννη Στουρνάρα, Ηλία Μόσιαλου, Σάββα Ροµπόλη και της συµβούλου επενδύσεων της ΙJ Partners Μιράντας Ξαφά.

ΠΡΕΖΑ TV
19-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: