Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2011

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ 1 ΤΡΙΣ.ΔΟΛ. ΤΑ ΕΞΑΓΩΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΟΠΕΚ

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ), οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του ΟΠΕΚ θα αποκομίσουν φέτος για πρώτη φορά έσοδα 1 τρισ.δολ. εάν οι τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν πάνω από τα 100 δολ.
Το πετρελαϊκό καρτέλ είναι ένας από τους βασικούς ωφελημένους της αύξησης της τιμής του πετρελαίου στα 115 δολ./βαρέλι (βορειοαφρικανικό Μπρεντ) μετά τις κοινωνικές εξεγέρσεις σε Β. Αφρική και Μ. Ανατολή.



Ο Fatih Birol, επικεφαλής οικονομολόγος της IEA, δήλωσε πως εκτιμάται ότι ο ΟΠΕΚ θα παράξει το 2011 λίγο λιγότερο απ' ότι το 2008 όταν τα έσοδα του καρτέλ είχαν ανέλθει στα 990 δισ. δολ. Όμως, εάν η μέση τιμή του βαρελιού πετρελαίου παραμείνει γύρω στα 100 δολ, τα έσοδα του ΟΠΕΚ θα φθάσουν στο επίπεδο ρεκόρ των 1000 δισ. δολ. φέτος. Σημειώνεται πως η τιμή αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της τον πληθωρισμό, ο οποίος αν συμπεριληφθεί ίσως διατηρεί τα έσοδα του 2008 σε επίπεδο ρεκόρ.

Πάντως, η Σ. Αραβία έχει αυξήσει την παραγωγή της και προσπαθήσει να ηρεμήσει τις αγορές ώστε να μην συνεχισθεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ενώ οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ χρησιμοποιούν τα πρόσθετα έσοδά τους για κρατικές δαπάνες προκειμένου να αποτρέψουν, μεταξύ άλλων, τις κοινωνικές εκρήξεις. Η Σ. Αραβία ανακοίνωσε ένα πολυετές πρόγραμμα δαπανών 129 δισ. δολ. εκ των οποίων τα 35 δισ. δολ. μέσα στο 2011.

Ένας ακόμη ωφελημένος από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι η Ρωσία. Ο Birol τονίζει πως εάν η τιμή διατηρηθεί στα 100 δολ./βαρέλι, τότε η Ρωσία θα αυξήσει τα έσοδα της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά 100 δισ. δολ. στα 350 δισ. δολ., όσο δηλαδή το 21% του ΑΕΠ της.

Ωστόσο, οι υψηλές τιμές πετρελαίου πλήττουν την παγκόσμια οικονομία και ο Birol δήλωσε πως ανησυχεί πολύ για τις χώρες του ΟΟΣΑ και ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Τέλος, η IEA ανησυχεί επίσης για την επίδραση που η τρέχουσα κοινωνική αναταραχή θα έχει στις πετρελαϊκές επενδύσεις σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, περιοχές απ' όπου αναμένεται να προέλθει το 90% της αύξησης της παραγωγής τα επόμενα 10 χρόνια εφόσον βεβαίως πραγματοποιηθούν επενδύσεις...

ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: