Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2011

ΑΙΡΕΤΑΙ ΤΟ 50ΧΡΟΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Την ίδια ώρα που οι αρχές στη Συρία απέστειλαν στρατιωτικές ενισχύσεις στην Λαττάκεια, μία ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις, ανακοίνωσαν χθες την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και πενήντα χρόνια στη χώρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν και το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα από το 1963 νόμο που δικαιολογεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, περιορίζεται σοβαρά το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι και των μετακινήσεων επιτρέποντας τη σύλληψη "υπόπτων ή προσώπων που απειλούν την (δημόσια) ασφάλεια". Επιτρέπεται ακόμη η παρακολούθηση των επικοινωνιών και ο προληπτικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης.

Αμέσως μετά την άρση της ισχύος του νόμου, όλοι όσοι έχουν συλληφθεί κατ΄εφαρμογήν του θα απελευθερωθούν, διευκρίνισε η σύμβουλος του σύρου προέδρου Μπουσάινα Σααμπάν. Η απόφαση άρσης του νόμου χαιρετήθηκε από τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας Ραμί Αμπντελραχμάν ο οποίος εκτιμά πως έτσι θα απελευθερωθούν 2.000 άνθρωποι που είναι είτε καταδικασμένοι, είτε κρατούμενοι χωρίς ένταλμα.

Στο μεταξύ, εκτιμάται πως στις διαδηλώσεις της Παρασκευής συνελήφθησαν 50 έως 100 άτομα, ενώ δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερς που καλύπτουν τις διαδηλώσεις στη Συρία φέρονται ως αγνοούμενοι. Μετά την εξέγερση των δύο τελευταίων εβδομάδων και το κίνημα διαμαρτυρίας που αναπτύχθηκε, αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, που όπως δήλωσε η Μπουσάινα Σααμπάν "θα δώσει λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να εφαρμόσει".

Σημειώνεται πως μετά την ένοπλη σύρραξη της Παρασκευής στην πόλη της Λαττάκειας, 13 στρατιώτες και πολίτες, καθώς και δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την Μπουσάινα Σααμπάν.

Τέλος, ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η αναφορά των New York Times, στο ότι η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει διακριτικά επαφές με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ πιέζοντας τον να θέσει τέλος στη βία κατά του πληθυσμού.

ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: