Πέμπτη, Μαρτίου 24, 2011

65 ΕΚΑΤ. ΤΑ ΧΡΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ


Σε 65 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του υπουργείου Παιδείας προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του επιστημονικού συγγράμματος.

Από αυτά, τα 30 εκατομμύρια είναι ποσά από συγγράμματα παρελθόντων ετών και τα 35 εκατομμύρια είναι από τη διανομή των συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, αναφέροντας ότι «η οικονομική κατάσταση στον εκδοτικό χώρο είναι τραγική». Τρεις εκδοτικοί οίκοι, άλλωστε, από το πρωί της περασμένης Δευτέρας σταμάτησαν να μοιράζουν βιβλία στους φοιτητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση των πληρωμών τους από το υπουργείο Παιδείας.



Την απόφαση για αναστολή πήραν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Επιστημονικού Βιβλίου, καταγγέλλοντας ότι δεν έχουν πάρει «ούτε ένα ευρώ» από τα χρήματα που τους οφείλει το υπουργείο από την αρχή της χρονιάς. Στη συνέντευξη που έδωσαν χθες οι εκδότες, ανέφεραν ότι «η αναστολή διανομής δεν πρέπει να εκληφθεί ως απεργιακή κινητοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκδοτών. Κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος του κλάδου».

Οπως ανέφεραν οι εκδότες, «στις 25 Φεβρουαρίου του 2011 καταθέσαμε στο υπουργείο τελική πρόταση τιμών και τρόπου κοστολόγησης νέων συγγραμμάτων. Η πρότασή μας χαρακτηρίστηκε τελική, διότι η αρχική τροποποιήθηκε δύο φορές προς τα κάτω. Οι εκδότες υπέστησαν το πάγωμα των αυξήσεων για πέμπτη χρονιά, επωμίστηκαν τις αυξήσεις των πρώτων υλών και το πρόσθετο κόστος των διανομών μέσω "Ευδόξου", περίπου 10%. Παρ' όλ' αυτά η υπουργική απόφαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη, με συνέπεια τα ακοστολόγητα βιβλία να είναι σήμερα περίπου 2.500».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι αποδεσμεύτηκε από το υπουργείο Οικονομικών η πρώτη δόση για την πληρωμή των εκδοτικών οίκων, κίνηση που οι εκδότες χαρακτήρισαν ικανοποιητική και κάλεσαν την Αννα Διαμαντοπούλου σε συνάντηση για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.
Ο.ΛΙΑ.

ΠΡΕΖΑ TV
24-3-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μην ανησυχείτε..θα αρχίσει να τυπώνει η παπαρήγα ρούβλια με την μορφή του στάλιν και θα ξεχρεώσουμε για πλάκα...

Ανώνυμος είπε...

μπραβο μαλακα εισαι πολυ εξυπνος..την ειπες τη παπαρια σου?αντε γαμησου να τελειωνουμε τωρα..