Τρίτη, Μαρτίου 01, 2011

Επιμένουν με στάσεις εργασίας και τον Μάρτιο


«Μια κρύο μια ζέστη» για τους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών, οι οποίοι σήμερα θα εξυπηρετηθούν ανεμπόδιστα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο από αύριο ξεκινούν και πάλι οι κινητοποιήσεις στα λεωφορεία. Οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ, σε μια ιδιαίτερα τεταμένη γενική συνέλευση, αποφάσισαν χθες να υποδεχθούν τον Μάρτιο με στάση εργασίας αύριο από τις 11 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα, την οποία θα επαναλάβουν και την Παρασκευή 4 Μαρτίου. Το ίδιο πρόγραμμα κινητοποιήσεων έχει οριστικοποιηθεί για την επόμενη εβδομάδα με στάσεις εργασίας τις ίδιες ώρες την Τετάρτη 9 και την Παρασκευή 11 Μαρτίου. Η γενική συνέλευση του κλάδου αναμένεται να επαναληφθεί την μεθεπόμενη Δευτέρα 14 Μαρτίου.






Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων ΕΘΕΛ - ΟΑΣΑ με στόχο την ανάδειξη νέου προέδρου μετά την παραίτηση Κουλουμπαρίτση. Εντύπωση βέβαια προκάλεσε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση η απουσία εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ από όπου προέρχεται και ο κ. Κουλουμπαρίτσης (ο οποίος διεγράφη από γενικός γραμματέας της ΠΑΣΚΕ πριν από λίγες ημέρες). Συνδικαλιστικοί κύκλοι μάλιστα εκτιμούν ότι αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων, καθώς μέχρι σήμερα η ΠΑΣΚΕ αντιδρούσε στις κινητοποιήσεις. Γεγονός πάντως είναι ότι μεταξύ των εργαζομένων παρατηρείται έντονη κόπωση, καθώς οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται για περισσότερο από τρεις μήνες.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ, που έχουν λάβει αποφάσεις για κινητοποιήσεις, με τη μορφή στάσεων εργασίας, τις επόμενες 15 ημέρες, δεν έχουν οριστικοποιήσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους. Η σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου αναμένεται να καθορίσει τη στάση τόσο των εργαζομένων στα τρόλεϊ όσο και στα υπόλοιπα μέσα. Οσον αφορά στους εργαζομένους στα μέσα σταθερής τροχιάς, παρά το γεγονός ότι αναμένουν την εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου, φαίνεται ότι προσανατολίζονται στη συμμετοχή μόνο σε μαζικές κινητοποιήσεις είτε σε συνεννόηση μεταξύ των μέσων σταθερής τροχιάς είτε μεταξύ του συνόλου του κλάδου. Παρά το γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση πιθανότατα δεν θα οδηγήσει στη λήψη οριστικών αποφάσεων, ωστόσο θα δώσει μια σαφή κατεύθυνση προθέσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο σύνολο των αστικών συγκοινωνιών.
Αλεξανδρα Κασσιμη

ΠΡΕΖΑ TV
1/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: