Σάββατο, Μαρτίου 19, 2011

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «ΦΡΕΝΑΡΕ» ΤΙΣ ΚΡΙΣΗΣ ΛΕΚΤΟΡΩΝ

Στον αέρα τινάχθηκαν οι διαδικασίες για την εκλογή λεκτόρων στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ εξαιτίας της κατάληψης που είχαν την Πέμπτη 17 Μαρτίου, ημέρα της κρίσης, οι φοιτητές. Το αποτέλεσμα ήταν υποψήφιοι που έρχονταν από το εξωτερικό, ακόμη και από τις ΗΠΑ, να βρεθούν μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη.

Το χειρότερο είναι ότι τα συνολικά 120 άτομα που εμπλέκονται στη διαδικασία για την ανάδειξη τεσσάρων λεκτόρων στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ δεν ξέρουν πότε θα μπορέσει να ξαναγίνει η συγκεκριμένη διαδικασία.
Η κατάληψη των φοιτητών της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση της περασμένης Τετάρτης και μάλιστα αργά το απόγευμα. Οι διαδικασίες για την κρίση των τεσσάρων λεκτόρων, στην οποία συμμετείχαν συνολικά περίπου 35 υποψήφιοι κυριολεκτικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας και από το εξωτερικό επρόκειτο να αρχίσουν στις 9 το πρωί της Πέμπτης και είχαν οριστεί κατά σειρά στις 10, 12, και 2 το μεσημέρι.
"Κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να πείσουμε τους φοιτητές να μας αφήσουν να κάνουμε τις διαδικασίες. Τους επισημάναμε ότι έρχονταν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, αλλά κατέστη αδύνατον να τους πείσουμε. Οποιαδήποτε άλλη λύση και αν εξετάσαμε δυστυχώς δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, διότι θα έθετε θέμα νομιμότητας της όλης διαδικασίας. Θα μπορούσε δηλαδή κάποιος υποψήφιος να προβάλει το επιχείρημα ότι δεν είχε ειδοποιηθεί και να προσβάλει την εγκυρότητα της όλης διαδικασίας. Σε αυτές τις υποθέσεις θα πρέπει να εξετάζεται το θέμα της νομιμότητας. Έτσι δεν μπορούσαμε παρά να αναβάλλουμε τη διαδικασία", εξηγεί στη "Μ" ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής, Β. Ταρλατζής.
Ο πρόεδρος της σχολής Ν. Ντόμπρος εξηγεί ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτε άλλο παρά να αποφασιστεί η αναβολή της όλης διαδικασίας.
Εύλογες απορίες
Σε κάθε κρίση συμμετέχουν καθηγητές (30 τον αριθμό) και περίπου δέκα από αυτούς έρχονται από πανεπιστήμια εκτός του ΑΠΘ. Η ταλαιπωρία που υπέστησαν είναι μόνο μία παράμετρος του όλου θέματος. Ορισμένοι θέτουν και άλλες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα μέχρι πού μπορεί να φτάσει η χρήση του δικαιώματος των φοιτητών για κατάληψη ή τι άλλο μπορεί να υποκρύπτεται κάτω από τέτοιες διαδικασίες.
"Δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο μιας κατάληψης, κυρίως σε μια περίοδο που υπάρχουν τόσα οξυμένα ζητήματα στον χώρο της ανώτατης παιδείας", εξηγούν πανεπιστημιακοί. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής σχολής διευκρινίζουν ότι "σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το δικαίωμα των φοιτητών να κάνουν κατάληψη".
Ανάλογα περιστατικά κατάληψης σχολών τις ημέρες εκλογής για τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού προσωπικού έχουν επαναληφθεί στο ΑΠΘ. Παρόμοιες περιπτώσεις υπήρξαν στη σχολή των ΜΜΕ και του Κινηματογράφου.
"Δυστυχώς", επισημαίνουν καθηγητές του ΑΠΘ, "τέτοια φαινόμενα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας". Φυσικά, τον υποψήφιο λέκτορα που ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη διαδικασία η απάντηση αυτή μάλλον δεν τον καλύπτει.
MAKTHES.GR

ΠΡΕΖΑ TV
19-3-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ.
πληθυντικος

Ανώνυμος είπε...

το αρθρο ειναι οχι μονο ανακριβες αλλα και αθλιο.

1. οι καθηγητες που βρισκονται στις κρισεις οχι μονο δεν ταλαιπωρουνται οταν πηγαινουν σε κρισεις αλλα πληρωνονται και παχυλα.

2. η συμμετοχη των υποψηφιων στη διαδικασια κρισης δεν ειναι υποχρεωτική και δε προσμετραται ως εξτρα προσον στη διαδικασία της κρισης.

3. ως συμμετεχων στο δσ στο τμημα κινηματογραφου απθ τα τελευταια 5(απο τα συνολικα 6 ) χρονια λειτουργιας της σχολης, κανενα περιστατικο ακυρωσης κρισης λογω καταληψης δεν ελαβε χωρα.

4.η διαδικασια κρισεων δεπ στα ελληνικα πανεπιστημια ειναι ενας απο του πιο διαβλητους και διεφθαρμενους θεσμους του ελληνικου δημοσιου. σε τετοιες διαδικασιες στηριζονται πανεπιστημιακα φαινομενα οπως η οικογενειοκρατια και ο νεποτισμος.

απο ποτε τετοιου ειδους βρωμικες ακαδημαικες υποθεσεις θα πρεπει να προηγουνται απο συλλογικους αγωνες φοιτητων, οπως οι καταληψεις?