Τρίτη, Μαρτίου 22, 2011

ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΓΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Γερμανία και Γαλλία κάλεσαν χθες στις Βρυξέλλες την Ιρλανδία για κάποιες παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα μιας μείωσης του επιτοκίου επί των δανείων διάσωσης που της έχουν προσφέρει Ε.Ε./ΔΝΤ. Συγχρόνως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, άφησε να εννοηθεί πως επίκειται αύξηση του βασικού επιτοκίου της τον Απρίλιο. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, ο οποίος βρισκόταν επίσης στις Βρυξέλλες για συνάντηση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών και το οποίο συμφώνησε στην επέκταση της δανειακής ικανότητας του Ταμείου Διάσωσης (ΕΤΧΣ), δήλωσε πως τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα προκύψουν από τα στρες τεστ στις 31 Μαρτίου θα είναι 'πολύ υψηλά' αλλά όχι και στα ακραία επίπεδα που φημολογούνται."Έχω ήδη πει πως θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ" δήλωσε. Σημειώνεται πως το πακέτο διάσωσης Ε.Ε./ΔΝΤ που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο χορηγούσε 35 δθισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Ο Noonan δήλωσε επίσης πως οποιαδήποτε συζήτηση για τους επιχειρηματικούς φορολογικούς συντελεστές πρέπει να λάβει υπόψη της τους πραγματικούς και όχι τους ονομαστικούς φορολογικούς συντελεστές. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της Ιρλανδίας είναι 11,9% ενώ ο ονομαστικός είναι 12,5%. Η Γαλλία, δήλωσε, διαθέτει ένα χαμηλότερο πραγματικό φορολογικό συντελεστή.

Απαντώντας στο αίτημα Γαλλίας-Γερμανίας για ανταλλάγματα προκειμένου να υπάρχει μείωση επιτοκίου, ο Noonan δήλωσε πως η κυβέρνηση του δεν θα δυσκολευτεί να υιοθετήσει ένα δημοσιονομικό πακέτο ελέγχου με τη μορφή του φρένου στο χρέος.

Όμως, στις 11 Μαρτίου στη συνάντηση κορυφής της Ευρωζώνης, για τη μεν Ελλάδα η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου συνδέθηκε με την πώληση περιουσιακών στοιχείων 50 δισ. ευρώ, στη δε περίπτωση της Ιρλανδίας ζητήθηκε σαν αντάλλαγμα η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις. Κατόπιν αυτού Σόϊμπλε και Λαγκάρντ περιμένουν αλλά δεν βλέπουν μέχρι στιγμής κάποια αλλαγή στην στάση που τηρεί η κυβέρνηση της Ιρλανδίας.

Τέλος, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ μιλώντας επίσης στις Βρυξέλλες σχετικά με τον πληθωρισμό τόνισε πως παραμένουν οι ανοδικές πιέσεις λόγω της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων, των έμμεσων φόρων και των διοικητικά επιβαλλόμενων τιμών τις οποίες ωθούν ανοδικά τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σηματοδότησε έτσι την πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στον Απρίλιο.

ΠΡΕΖΑ TV
22-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: