Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2011

ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Χιλιάδες Ιρακινοί πολίτες διαδήλωσαν σήμερα σ' ολόκληρο το Ιράκ, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη ικανοποιητικών δημόσιων υπηρεσιών, τη διαφθορά, την ανεργία και την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας. Ο στρατός της χώρας αντιμετώπισε τους διαδηλωτές με απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και με πυροβολισμούς.
Η αστυνομία είχε επιβάλει από χθες το βράδυ απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Βαγδάτη, καθώς και στις περιοχές βόρεια της πόλης, με αποτέλεσμα πολλοί από τους διαδηλωτές να περπατήσουν σήμερα για αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να προσεγγίσουν στο κέντρο της Βαγδάτης. Οι δυνάμεις ασφαλείας σχημάτιζαν μπλόκα στα οποία έκαναν διαρκώς ελέγχους στους διαδηλωτές.


Από τις αρχές Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στη Βαγδάτη και σε περίπου άλλες είκοσι πόλεις στο Ιράκ, συνολικά 22 διαδηλωτές και ένας αστυνομικός έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το τελευταίο συλλαλητήριο είχε πραγματοποιηθεί και πάλι στη Βαγδάτη την περασμένη Παρασκευή, η οποία είχε οριστεί ως "Ημέρα οργής".

Διαδηλώσεις στη Μοσούλη και σε άλλες πόλεις

Περίπου 200 διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Μοσούλης, παρότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να τους διαλύσουν. Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι στρατιώτες τούς υποχρέωσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στο μεταξύ, ένας επίδοξος βομβιστής αυτοκτονίας συνελήφθη σήμερα καθώς κατευθυνόταν προς τον τόπο όπου διεξάνονταν διαδηλώσεις στην πόλη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας.

Ο άντρας που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά και μετέφερε μια μαύρη τσάντα επίσης γεμάτη εκρηκτικά, συνελήφθη στην περιοχή αλ-Ρίφε της δυτικής Μοσούλης, όπως δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Χάσαν Κόντιερ, επικεφαλής της επιχειρησιακής διοίκησης της πόλης. Ο ίδιος είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απενεργοποίησαν όλα τα εκρηκτικά που μετέφερε ο συλληφθείς.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε πολλές σιιτικές πόλεις του νότου, όπως στη Νασιρίγια, τη Νατζάφ και το Φάο. Περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο κέντρο της Βασόρας, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε νερό υπό πίεση για να τους διαλύσει. Δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων είπε ότι ένας εικονολήπτης του ιρανικού καναλιού Αλ-Αράμ τραυματίστηκε στη Βασόρα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πιθανότατα σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις ενώ στη Σαμάρα η αστυνομία απαγόρευσε ακόμη και στους πιστούς να πάνε στο μεγάλο τέμενος της πόλης για να προσευχηθούν.

ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: