Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2011

Η ΕΚΤ ΘΑ ΣΤΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Όπως δήλωσε σήμερα στην γερμανική Handelsblatt ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, η ΕΚΤ θα σταθμίσει όλες τις πληροφορίες και θα εξετάσει τις επιπττώσεις της ιαπωνικής πυρηνικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία πριν αποφασίσει οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων. Συγχρόνως θα κάνει ακόμη πιο αιχμηρό το μήνυμα που θέλει να στείλει στις κυβερνήσεις για τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.


Οι εξελίξεις στην Ιαπωνία ώθησαν τις χρηματαγορές να μειώσουν τις προβλέψεις και τα στοιχήματα για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Απρίλιο. Κίνηση η οποία τώρα φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανή απ' ότι στις αρχές Μαρτίου.

Ο συνάδελφος του Νουαγιέ, Ιγουόλντ Νοβότνι, είχε δηλώσει την Δευτέρα πως το μήνυμα της ΕΚΤ για 'σοβαρή επαγρύπνηση' σχετικά με τον πληθωρισμό - το οποίο είχε αποσταλεί ως ένδειξη των προθέσεων της ΕΚΤ να αυξήσει προσεχώς το βασικό της επιτόκιο - εξακολουθεί να ισχύει παρά την αύξηση της αβεβαιότητας που προκαλεί η πολιτική κρίση στη Μ. Ανατολή και ο σεισμός με την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία.

Ο Νουαγιέ τόνισε πως η τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον, αλλά πρόσθεσε πως η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και του πετρελαίου οδηγεί πιθανότατα σε νέες αυξήσεις τιμών και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοήσει η ΕΚΤ.

ΠΡΕΖΑ TV
16-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: