Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2011

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ: «ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»


Αλλαγές κυβερνήσεων στη Γαλλία το 2012 και στη Γερμανία το 2013 προβλέπει η γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γραμματέα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Ζάππειο. Τη συνέντευξη συντόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ράσμουσεν.
Η κ. Ομπρί χαρακτήρισε σημαντική την σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα και μάλιστα την τοποθέτησε στον αντίποδα της αντίστοιχης συνέντευξης Τύπου που δίνεται στο Ελσίνκι, όπου συναντώνται οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.



Η κ. Ομπρί είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πρόσθεσε ότι αν η Ευρώπη δεν υποστηρίξει τις αξίες της είναι «τελειωμένη», ενώ σε ότι αφορά την εναλλακτική στο σχέδιο Σαρκοζί - Μέρκελ, πρόταση των Βαν Ρομπέϊ - Μπαρόζο είπε ότι αυτή «αμβλύνει τις γωνίες του γαλλογερμανικού σχεδίου, αλλά είναι στην ίδια φιλοσοφία».

Στο σημείο αυτό και σε ότι αφορά τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι μπορεί η καγκελάριος Μέρκελ να έχει ταχθεί υπέρ του μέτρου, ωστόσο γερμανοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες κρατούν μάλλον επιφυλακτική στάση.

«Οι σοσιαλιστές θα προτείνουν άλλο σχέδιο για την Ευρώπη» είπε επιγραμματικά η γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας.

«Δεν είναι ξεκάθαρο προς τα που βαδίζει η Ευρώπη» είπε από την μεριά του ο κ. Γκάμπριελ, υπογραμμίζοντας ότι «αρκετοί πολίτες αντιμετωπίζουν την "Ευρώπη" ως απειλή, ενώ είναι πολλοί εκείνοι που δεν πιστεύουν πλέον στην ΕΕ».

Ο γραμματέας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος εκτίμησε ότι «η Ευρώπη "επανεθνικοποιείται" με τα "στενά" εθνικά συμφέροντα κάθε κράτους να υπερισχύουν του γενικότερου ευρωπαϊκού συμφέροντος» και πρόσθεσε ότι «στο σημείο που είμαστε ή συνεχίζουμε ως έχουμε ή συζητάμε για ευρωπαϊκή οικονομική επιτυχία με κοινωνική ασφάλεια και οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη».

«Το πρόβλημα με το σχέδιο Σαρκοζί - Μέρκελ είναι ότι εστιάζει μόνο στην μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους και αυτό πέραν του γεγονότος ότι "στριμώχνει" την Ευρώπη μόνο σε αυτό το πρόβλημα, φέρνει, τελικά, αντιμέτωπους και τους λαούς της» είπε ο κ. Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι «για την οικονομική κρίση, επίσης, τα προγράμματα λιτότητας αποτυγχάνουν».

Από τις αναφορές του γραμματέα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δεν έλειψαν και τα ερωτήματα που έθεσε για την ευρωπαϊκή "απάντηση" στην Βόρειο Αφρική και πάλι ανέφερε ότι «τα στενά συμφέροντα τελικά είναι ισχυρότερα από την ενιαία φωνή στην Β. Αφρική», ενώ αναφέρθηκε και στο "παράδοξο φαινόμενο", όπως είπε «τα επιτόκια δανεισμού στις δικτατορίες να είναι χαμηλότερα από εκείνα με τα οποία δανείζονται οι δημοκρατίες».

«Οι σοσιαλιστές στην Ευρώπη πρέπει να δουλέψουν μαζί» είπε ο κ. Γκάμπριελ.

Αμφότεροι οι ομιλητές είπαν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με την κ. Ομπρί να αναφέρει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι «κληρονομιά της δεξιάς».

Η γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας είπε ότι στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί χρόνος για να ανατάξει την οικονομία της, ενώ επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν απάντησε αμέσως όταν η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια, ενώ το ΔΝΤ απεδείχθη ότι ήταν έτοιμο πριν την Ευρώπη και τελικά το αποτέλεσμα ήταν το μικτό σχήμα από το οποίο αποτελείται ο μηχανισμός στήριξης.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την καγκελάριο Μέρκελ δεν ακούστηκε ούτε μια καλή κουβέντα, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος ντρέπεται για τον τρόπο που η Γερμανία αντιμετώπισε την Ελλάδα, μιλώντας μάλιστα για ενορχηστρωμένη ανθελληνική εκστρατεία.

Όταν η Γερμανία αρνήθηκε την βοήθεια, τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας ανέβαιναν είπε ο γραμματέας του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ο οποίος συμφώνησε με την σειρά του με την κ. Ομπρί τόσο στην εκτίμηση που αμφότεροι τρέφουν στο πρόσωπο και την πολιτική του έλληνα πρωθυπουργού, όσο και στο γεγονός ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να εξέλθει από την κρίση.

ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σοσιαληστρικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν τα πιο αντιλαικά μέτρα σε όλη την ευρώπη και θέλουν πάλι να βγούν καθαροί.
Η αριστερή σκέψη με την δεξια τσέπη έχουν διαλύσει την χώρα και αυτοί νομίζουν πως είμαστε εντελώς μαλάκες.
Αλοίμονο σε αυτούς που θα βρεθούν μπροστά στην οργή του λαού όταν αυτή ξεσπάσει

Ανώνυμος είπε...

ΜΙα σφαίρα στο κεφάλι για κάθε σοσιαΛΗΣΤΗ.