Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2011

Τιτάνια μάχη για το Φουκουσίμα

Τιτάνιες είναι οι προσπάθειες των τεχνικών για την αποκατάσταση των συστημάτων ψύξης των πυρηνικών μονάδων στη Φουκουσίμα, με τον αντιδραστήρα 3 να εμπνέει τη μεγαλύτερη ανησυχία και τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου να εκφράζει ανοιχτά την απαισιοδοξία του λέγοντας πως είναι δύσκολο να πει κανείς ότι η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από την πληγείσα περιοχή είναι προς ασφαλή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα ενισχύονται οι φόβοι από το ότι οι ιαπωνικές αρχές ζήτησαν να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά, ειδικά σε όσα προέρχονται από την ακτογραμμή των επαρχιών Σίμπα και Ιμπαράκι, μετά την ανίχνευση αυξημένων επιπέδων ραδιενεργών ουσιών στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε χτες πως ραδιενέργεια συνεχίζει να εκλύεται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί από ποιο ακριβώς σημείο.

Σε θερμοκρασία βρασμού έφθασε χτες η ανοιχτή δεξαμενή όπου φυλάσσονται τα εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα του αντιδραστήρα 2, ενώ το μόνο θετικό είναι ότι το εργοστάσιο συνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης και οι μηχανικοί άρχισαν τους ελέγχους πριν ανοίξουν τον διακόπτη. Πιθανότατα θα περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να αντικατασταθούν τα χαλασμένα εξαρτήματα και να αεριστεί ο χώρος από το εκρηκτικό αέριο υδρογόνο.




Καθησυχαστικές δηλώσεις έκανε στην Ουάσιγκτον ο Μπιλ Μπόκαρντ, διευθυντής της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας. «Η κατάσταση στη Φουκουσίμα φαίνεται να βρίσκεται κοντά στη σταθεροποίηση», είπε.
Αν και οι καλωδιώσεις έχουν αποκατασταθεί σε αρκετές από τις μονάδες, οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως δεν επαρκούν να διοχετεύσουν την απαραίτητη ενέργεια για την επαναλειτουργία των ψυκτικών συστημάτων. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού, έγιναν ρίψεις με τόνους θαλασσινού νερού στους αντιδραστήρες.
Ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες διερωτήθηκαν τι συνέβη με το νερό αυτό, καθώς μετά τη χρήση του αποτελεί πλέον ραδιενεργό απόβλητο, ενώ αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι ποσότητά του χύθηκε και πάλι στη θάλασσα. Το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Κιότο», επικαλούμενο τη διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, ανέφερε ότι τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου σε δείγματα του θαλασσινού νερού κοντά στο εργοστάσιο ήταν χτες 126,7 φορές υψηλότερα από τα όρια που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Τα επίπεδα του καισίου ήταν 24,8 φορές υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιούκιο Εντάνο, προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες λέγοντας ότι αυτά τα επίπεδα εξακολουθούν να είναι ασφαλή ακόμα κι αν πίνει κανείς θαλασσινό νερό για έναν χρόνο, προσθέτοντας όμως ότι εάν αυτό συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν επιπτώσεις, γι' αυτό και ζητήθηκαν προληπτικοί έλεγχοι.
Ο Χιντέο Μοριμότο, διευθυντής της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων και Ενέργειας, υποστήριξε ότι η ραδιενέργεια στη θάλασσα θα διαλυθεί και ότι δεν κινδυνεύουν άλλες χώρες στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μπορούν να μεταφερθούν στα αλιεύματα, αλλά η βιομηχανία της αλιείας στην περιοχή καταστράφηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι. «Δεν έχουμε ψάρια από τις περιοχές που επλήγησαν, συνεπώς δεν είναι μολυσμένα τα ψάρια που πωλούνται», δήλωσε η Ρίκα Τατσότκι της Εθνικής Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Αλιέων.
Καθησυχάζουν
Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της μήκους 20 χλμ. ζώνης εκκένωσης γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Ο αντιπρόεδρος της Tepco ζήτησε χτες συγνώμη από τους εκτοπισμένους κατά την πρώτη συνάντησή του με μερικούς από τους χιλιάδες κατοίκους που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την πληγείσα περιοχή. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι καθυστέρησε να επισκεφθεί την περιοχή, την ώρα που ο πρόεδρος της διαχειρίστριας εταιρείας δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την αρχή της κρίσης.
Στο μεταξύ, περισσότερα από 350 χιλιάδες άτομα στις περιοχές στα βόρεια και τα ανατολικά ζουν σε δημόσια κτίρια, καταφύγια και προσωρινά καταλύματα, αντιμετωπίζοντας αρκετά συχνά ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα.
Ζήτησε συγνώμη
Ο αντιπρόεδρος της Tepco ζήτησε συγνώμη από τους εκτοπισμένους κατά την πρώτη συνάντησή του με μερικούς από τους χιλιάδες κατοίκους που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την πληγείσα περιοχή. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι καθυστέρησε να επισκεφθεί τους πληγέντες, την ώρα που ο πρόεδρος της διαχειρίστριας εταιρείας έχει... εξαφανιστεί από προσώπου γης. «Η εταιρεία μας προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους των γύρω περιοχών», δήλωσε ο Νόριο Τσουζούμι, κάνοντας μια βαθιά υπόκλιση.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

ΠΡΕΖΑ TV
23/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: