Τρίτη, Μαρτίου 29, 2011

ΕΚΔΟΤΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ: AΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

OI σύλλογοι και η Ομοσπονδία των Εκδοτών Bιβλίων έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στις 23 Μαρτίου, για να περιγράψουν την τραγική κατάσταση του κλάδου μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στα πανεπιστημιακά βιβλία. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους το Δημόσιο δεν πληρώνει τα χρέη του από παραδόσεις (και τιμολογήσεις) βιβλίων από το 2005, ενώ από την άλλη μεριά οι ίδιοι έχουν ήδη πληρώσει τον αναλογούντα ΦΠΑ, τους μισθούς, τα λειτουργικά έξοδα κ.λπ. Oπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση, το θέμα έχει «σκαλώσει» στην παύση πληρωμών που έχει σιωπηρά επιβάλει το Υπουργείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης. Στο μεταξύ, 60 επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους μικρομεσαίες και οικογενειακές, κινδυνεύουν με κλείσιμο αφού έχουν χάσει πλήρως πλέον τον έλεγχο των ταμειακών ροών τους, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να εκτελέσουν το πρόγραμμα των νέων παραδόσεων βιβλίων.

Οι εκδότες καταγγέλλουν την επίθεση που έχουν δεχθεί όσοι από αυτούς δραστηριοποιούνται στο χώρο του επιστημονικού συγγράμματος, από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου. Οι εκδότες χαρακτηρίζονται υπαίτιοι οικονομικών σκανδάλων, πλουτίζουν παράνομα σε βάρος της παιδείας κ.ά. Εάν οι εκδότες αυτοί αποκόμισαν τέτοια και τόσα οφέλη, γιατί βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας; Γιατί ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος έκλεισε; Τα επιστημονικά συγγράμματα μέχρι πέρυσι κόστιζαν ετησίως 55 με 60 εκατομμύρια ευρώ. Κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2010-2011 η δια-νομή, ως γνωστόν, έγινε μέσω του συστήματος «Εύδοξος», το οποίο οι εκδότες στήριξαν αν και η υλοποίησή του έγινε μονομερώς και χωρίς πιλοτική περίοδο λειτουργίας. Παρά το νέο σύστημα και τον έλεγχο του υπουργείου, το κόστος έχει φθάσει τα 35 περίπου εκατομμύρια (για το τρέχον εξάμηνο), χωρίς να περιλαμβάνονται τα ακοστολόγητα συγγράμματα. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των βιβλίων λόγω κατάργησης της βάσης και της εισαγωγής πρόσθετων φοιτητών. Επομένως, πώς δικαιολογείται η χρήση του όρου «σκάνδαλο» και από πού προκύπτει "φαγοπότι"; Aλλωστε, πώς είναι δυνατόν σε μια διμερή συνεργασία, όπως αυτή του ΥΠΔΒΜΘ και των εκδοτών, την επιτυχία να την καρπώνεται μόνο το ΥΠΔΒΜΘ και την αποτυχία να τη χρεώνονται μόνο οι εκδότες;

Αυτή τη στιγμή οι οφειλές του ΥΠΔΒΜΘ έναντι των εκδοτικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αφορούν παρελθόντα έτη, από τα οποία τα 25 είναι τιμολογημένα και 35 εκατομμύρια περίπου από τη διανομή του χειμερινού εξαμήνου 2010-2011 υπό το σύστημα «Εύδοξος». Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν απλήρωτες οφειλές παλαιότερων ετών, δεν μπορεί να ξεκινήσει πληρωμή του τρέχοντος εξαμήνου. Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί με τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, οι εκδότες επιστημονικών συγγραμμάτων παραμένουν σταθεροί στην πολιτική τους να παρέχουν βιβλία υψηλού επιπέδου στους σπουδαστές και φοιτητές της χώρας.

Η οικονομική κατάσταση στον εκδοτικό χώρο επηρεάζει πολλά άλλα επαγγέλματα, όπως των συγγραφέων, των επιμελητών, των μεταφραστών, των εμπόρων χάρτου, των τυπογράφων, των βιβλιοδετών κ.ά.

Οι εκδότες δήλωσαν ότι θεωρούν ικανοποιητικές τις πρόσφατες κινήσεις για απελευθέρωση κάποιων, έστω και μικρών, κονδυλίων από πλευράς ΥΠΔΒΜΘ και καλούν την υπουργό Aννα Διαμαντοπούλου να συναντηθεί άμεσα με τους εκπροσώπους τους για την επίλυση όλων των προβλημάτων του κλάδου διότι, όπως τονίζουν, «δεν έχουμε καμία πρόθεση να προκαλέσουμε αναστάτωση στον χώρο της παιδείας».

ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: