Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2011

Ναυάγιο Μέρκελ στη Βάδη

Βαριά και ιστορική ήττα υπέστησαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ και οι σύμμαχοί τους Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) από τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στις χθεσινές εκλογές στο κρατίδιο-προπύργιο του CDU Βάδη-Βυρτεμβέργη, καθώς σύμφωνα με τα exit polls ο πρώην κυβερνητικός συνασπισμός συγκέντρωσε 43%, ενώ τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα συγκέντρωσαν συνολικά 47,3%!

Αντίστοιχα στις εκλογές που έγιναν στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν περίπου 35,5% και, παρά την πτώση των 10 μονάδων, αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους που έλαβαν το 17% των ψήφων και να αφήσουν και πάλι τους Χριστιανοδημοκράτες με 34% στην αντιπολίτευση.
Αναλυτικά οι Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι κυβερνούν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη από το 1953 συνεχώς, συγκέντρωσαν 39,3%, οι Πράσινοι 24,2%, οι Σοσιαλδημοκράτες 23,2% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 5%. Τα ποσοστά στερούν από το CDU τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το πιθανότερο σενάριο να είναι ένας συνασπισμός Πρασίνων-Σοσιαλδημοκρατών.
Η πτώση των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών ήταν σημαντική (5,6% και 5,7% αντίστοιχα), ενώ αυτά των Σοσιαλδημοκρατών παρουσίασαν σαφέστατα μικρότερη πτώση της τάξης του 1,4%.
Οι μεγάλοι νικητές στη μάχη των ποσοστών -και των εκλογών- ήταν οι Πράσινοι, οι οποίοι αύξησαν το ποσοστό τους κατά 12,5%!




Η απόφαση της Μέρκελ μετά την αποκάλυψη της έκτασης του προβλήματος στη Φουκουσίμα, να τροποποιήσει νόμο με τον οποίο πριν από έναν χρόνο -παρά τις αντιδράσεις- έδωσε το ελεύθερο για τη συνέχιση της λειτουργίας 17 γερασμένων πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία χαρακτηρίζοντας τους «ασφαλή πηγή ενέργειας», έπληξε την αξιοπιστία της, ενώ οι μαζικές αντιπυρηνικές διαδηλώσεις τις ημέρες πριν από τις εκλογές συνέβαλλαν σε ένα περισσότερο θετικό κλίμα για τους Πράσινους.
Σημαντικό αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική είχαν επίσης η στάση που τήρησε η κυβέρνηση Μέρκελ για την επέμβαση στη Λιβύη, που σύμφωνα με αρκετούς απομόνωσε τη Γερμανία από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, αλλά και η στάση της καγκελαρίου στο θέμα της οικονομίας της Ευρωζώνης και της κρίσης χρέους.
200.000 ΠΟΛΙΤΕΣ
Η μεγαλύτερη αντι-πυρηνική διαδήλωση
Πάνω από 200.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Γερμανίας εναντίον των πολιτικών της Ανγκελα Μέρκελ για την πυρηνική ενέργεια. Η κινητοποίηση θεωρείται η μεγαλύτερη αντι-πυρηνική διαδήλωση που έχει γίνει ποτέ στη Γερμανία. Μόνο στο Βερολίνο συγκεντρώθηκαν 100.000 διαδηλωτές, ενώ μεγάλες πορείες πραγματοποιήθηκαν στο Αμβούργο, στο Μόναχο και στην Κολονία. Το βασικό τους αίτημα είναι να κλείσουν και οι 17 πυρηνικοί σταθμοί που πήραν παράταση ζωής από την κυβέρνηση Μέρκελ και όχι μόνο οι επτά που ανακοινώθηκε ότι αναστέλλουν τη λειτουργία τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.

ΠΡΕΖΑ TV
28/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: