Παρασκευή, Μαρτίου 25, 2011

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: «ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ»

Η Πορτογαλία δεν θα αφεθεί στην οικονομική κατάρρευση, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Έτοιμη υπό προϋποθέσεις δήλωσε η ΕΕ, προκειμένου να βοηθήσει την Πορτογαλία με ποσό που κυμαίνεται στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ.


Μάλιστα, υποστήριξε ότι έχει λάβει  "εγγυήσεις" και από την αντιπολίτευση της χώρας για τη συνέχιση των προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος της Πορτογαλίας, που έχει μπει στο στόχαστρο των "αγορών".

Οπως είπε χαρακτηριστικά σχετικά με την απόρριψη της πορτογαλικής Βουλής του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας,  "η Πορτογαλία δε θα αφεθεί μόνη από τους άλλους Ευρωπαίους". Ο επικεφαλής του Eurogroup σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό είπε μεταξύ άλλων, "δεν υποθέτω ότι η Πορτογαλία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια. Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη, ωστόσο τίποτα δεν δείχνει ότι θα υποβληθεί σύντομα ένα πορτογαλικό αίτημα".

Οσο για τις εκλογές που προκηρύχθηκαν στη χώρα, επεσήμανε ότι έχει λάβει "διαβεβαίωση" από τον ηγέτη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Πέδρου Πάσους Κουέλιου ότι το κόμμα του "συμφωνεί με τους στόχους που έχουμε καθορίσει" όσον αφορά την μείωση των ελλειμμάτων. "Όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας, θα πρέπει να κάνει νέες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό είναι ανεξάρτητο από τη σύνθεση της κυβέρνησης", είπε. Όπως ορίζει σχετική συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους ευρωπαίους εταίρους της, η Πορτογαλία επιδιώκει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 4,6% του ΑΕΠ της το τρέχον έτος, στο 3% το 2012 και στο 2% το 2013.

Αλλά και ο ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι εμπιστεύεται την Πορτογαλία παρά την απόρριψη από το κοινοβούλιο του προγράμματος λιτότητας που πρότεινε ο Ζοζέ Σόκρατες. Είπε όμως πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη περνά μέσα από το "σεβασμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας".

Και όλα αυτά ενώ ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s της Νέας Υόρκης μείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κατά δύο βαθμίδες, από |Α- σε ΒΒΒ, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, θέτοντάς την παράλληλα σε αρνητική προοπτική. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η "αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα" στην Πορτογαλία μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να εντείνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα στο θέμα της αναχρηματοδότησή της".

ΠΡΕΖΑ TV
25-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: