Δευτέρα, Μαρτίου 21, 2011

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Με μαύρες σημαίες στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου θα διαδηλώσουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς στις περιοχές όπου συγχωνεύονται σχολεία. Την ίδια ώρα η περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προαναγγέλλει ότι από Σεπτέμβριο τα σχολεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης δεν θα δέχονται μαθητές από άλλη περιοχή.Με 24ωρη απεργία στις 30 Μαρτίου απαντά η ΟΛΜΕ στις συνενώσεις-καταργήσεις των σχολείων που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας την περασμένη εβδομάδα και εξαιτίας των οποίων αναμένεται να χαθούν περίπου 1.500 θέσεις. Στη σαββατιάτικη γενική συνέλευση των προέδρων των καθηγητών αποφασίστηκε επιπλέον η διοργάνωση διαμαρτυριών σε τοπικό επίπεδο, όπως μαύρες σημαίες στις παρελάσεις.

Η ΔΟΕ συνεδριάζει σήμερα και ένα από τα βασικά ζητήματα που θα θέσει θα είναι η κατάργηση της μετεκπαίδευσης των δασκάλων. «Φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί τής μετά ΔΝΤ εποχής δεν χρειάζονται μετεκπαίδευση και επιμόρφωση, ιδιαίτερα όταν απομακρύνονται από τα διδακτικά τους καθήκοντα και δημιουργούν κενά, τα οποία πρέπει να καλυφθούν από το υπουργείο. Με τις συγχωνεύσεις το υπουργείο εξοικονομεί 2.000 θέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών, ενώ με την κατάργηση της μετεκπαίδευσης και το κόψιμο των εκπαιδευτικών αδειών άλλες 1.000», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Κομνηνός Μαντάς.
Στη Θεσσαλονίκη στους δρόμους βγήκε τις περασμένες ημέρες αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις η εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου και 2ου γυμνασίου Μενεμένης, του 2ου και 13ου λυκείου Θεσσαλονίκης, του 12ου και 16ου γυμνασίου στην Ξηροκρήνη αλλά και της επαρχίας Λαγκαδά. Ένας από τους λόγους που τους οδήγησαν στις κινητοποιήσεις είναι ο σχηματισμός υπεράριθμων τμημάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν, δημιουργούνται και νέες… Γκράβες. «Στα δύο σχολεία της Ξηροκρήνης το 85% των μαθητών είναι μετανάστες. Το τελευταίο διάστημα μας απασχόλησαν τουλάχιστον τρία περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε να δημιουργούνται ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας και αντί αυτού συγχωνεύονται τα σχολεία, με κίνδυνο να υπάρξουν νέες Γκράβες τόσο από άποψη μαθητικού δυναμικού όσο και από κοινωνική σύνθεση πληθυσμού», σημείωσε ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ-Θ Τριαντάφυλλος Τρανός.
Παράλληλα, κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία του δήμου Λαγκαδά αύριο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις.

Ακούστηκαν οι προτάσεις
Κατά τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρτσιώτη στη Θεσσαλονίκη έγινε σωστή διαβούλευση, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. «Θέσαμε ως βασικές αρχές, επειδή στη Θεσσαλονίκη τα σχολεία είναι ήδη μεγάλα, να μην ξεπερνούν με τις συγχωνεύσεις τους 400 μαθητές. Επίσης να μην ασχοληθούμε με 12θέσια και πάνω δημοτικά ούτε με νηπιαγωγεία που είναι διθέσια. Στη δευτεροβάθμια, για παράδειγμα, οι περισσότερες από τις έντεκα συγχωνεύσεις αφορούν σχολεία συστεγαζόμενα. Να σημειώσω ότι μόνο η πρόταση της διεύθυνσης δυτικής Θεσσαλονίκης μιλούσε για δεκαεννέα σχολεία», σημείωσε ο κ. Καρτσιώτης. Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία οι συγχωνεύσεις, που δεν ξεπερνούν το 7%, αφορούν μικρά σχολεία.
Σχετικά με τις μικρής κλίμακας αντιδράσεις εκτιμά πως δεν θα προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

* Ειδικότερα για το 12ο και 16ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης αναφέρει πως οι μαθητές είναι 116 και 123 αντίστοιχα, από τους οποίους μόνον 29 και 27 αντίστοιχα είναι αλλοδαποί. «Τα τμήματα ήταν 20άρια και σε γενικές γραμμές σε αυτά τα επίπεδα θα μείνουν. Μάλιστα, αν θέλουν, μπορούν να κρατήσουν αίθουσες και από το δεύτερο κτίριο. Η μόνη αλλαγή που θα προκύψει είναι ότι θα υπάρχει ένας διευθυντής και δύο υποδιευθυντές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές, εκτός από το διευθυντή, και στην περίπτωση της Μενεμένης.

* Για τη συγχώνευση του 2ου και 13ου λυκείου είναι κάθετος. Όπως υποστηρίζει, από τους 100 μαθητές του 13ου λυκείου οι 25 δεν μένουν στην περιοχή, όπως και οι 100 από τους 182 του 2ου λυκείου.
«Θα ζητήσω το Σεπτέμβριο οι μαθητές που εγγράφονται στις πρώτες τάξεις των σχολείων του κέντρου να είναι αποκλειστικά από αυτήν την περιοχή. Πρέπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Καρτσιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο με τη συγχώνευση θα δημιουργηθούν μόνον επιπλέον τέσσερα τμήματα (από οκτώ γίνονται δώδεκα), τα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν στο σχολικό συγκρότημα της Ικτίνου. Εξάλλου στο χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το διευθυντή, τα τμήματα θα έχουν από 22 έως 27 μαθητές.
* Στο κτίριο του 13ου λυκείου, που θα μείνει άδειο, θα μπορούσε να μεταφερθεί η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να εξοικονομά από το ενοίκιο της Σαπφούς 18.000 ευρώ μηνιαίως. «Βέβαια το κτίριο ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό στη σημερινή συνάντηση που θα έχω με τον αντιδήμαρχο Σπύρο Πέγκα θα του προτείνω, εφόσον δεν το χρειάζεται, να το παραχωρήσει στη διεύθυνση», πρόσθεσε.
Τέλος στον κ. Πέγκα θα θέσει και το ζήτημα της έγκαιρης προετοιμασίας της μεταφοράς των μαθητών, που από την 1η Σεπτεμβρίου περνά στις αρμοδιότητες των δήμων. Ήδη ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 170 εκατ. ευρώ για όλους τους δήμους, τα οποία πρέπει να αποφασίσουν πώς θα τα αξιοποιήσουν (σ.σ. αν δηλαδή τους συμφέρει αγορά λεωφορείων, ποια δρομολόγια εξοικονομούν χρήματα κ.ά.).

Και απεργία πείνας στη Λάρισα
Πιο έντονες είναι οι αντιδράσεις στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δεκατριών μαθητών της β’ τάξης του λυκείου Τσαριτσάνης στη Λάρισα, οι οποίοι άρχισαν απεργία πείνας την Παρασκευή, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του σχολείου τους, την οποία σταμάτησαν το Σάββατο το βράδυ έπειτα από παρότρυνση των γονιών τους, αλλά δηλώνουν πως θα… επανέλθουν.

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: