Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΆΣΑΝΤ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ θα εκφωνήσει σήμερα ομιλία για «τα εσωτερικά θέματα και τα τελευταία γεγονότα», μια μέρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων.Εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει την άρση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στη χώρα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.


Χθες ο Άσαντ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης, της οποίας ηγείται από το 2003 ο πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Νάτζι Ότρι, ύστερα από δύο εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η κίνηση αυτή δεν αναμένεται ωστόσο να ηρεμήσει τους διαδηλωτές καθώς η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στα χέρια του Άσαντ, της οικογένειάς του και του μηχανισμού ασφαλείας.

Την Τρίτη, δεκάδες χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Δαμασκού αν και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πολύ υψηλότερο εθνικό ποσοστό συμμετοχής, κάνοντας λόγο ακόμα και για εκατομμύρια.

Τις διαδηλώσεις ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στις πόλεις Ντάρα και Λατάκια. Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Οι αρχές συνέλαβαν, επίσης, χθες, τέσσερις δικηγόρους οι οποίοι υποστηρίζουν διαδηλωτές που ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και καταπολέμηση της διαφθοράς.
ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: