Δευτέρα, Μαρτίου 07, 2011

ΕΝΩΠΙΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Ο ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ

Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, κατηγορούμενος για την υπόθεση των πλασματικών θέσεων εργασίας στη Δημαρχία του Παρισιού, ένα σκάνδαλο της δεκαετίας του 1990, όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος της πόλης.
Ο 78χρονος σήμερα Ζακ Σιράκ θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας, που παραπέμπεται σε δίκη. Κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων του, ο Σιράκ απαλλάχθηκε από το δικαίωμα της παράστασής του στο δικαστήριο κατά την εναρκτήρια συνεδρία, είναι υποχρεωμένος όμως να παρίσταται στην αυριανή.


Ωστόσο, η υπόθεση ενδέχεται να αναβληθεί για αρκετούς μήνες, αν ο συνήγορος του ενός από τους άλλους εννέα συγκατηγορούμενους πετύχει να εγκριθεί η προσφυγή του κατά του κανονισμού που απαγορεύει την παραγραφή των αδικημάτων, τον οποίο θέλει να προσβάλλει και ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση που το αίτημα εγκριθεί, η δίκη «θα σταματήσει» τονίζει ο αρμόδιος συνήγορος Ζαν-Υβ Λε Μπορν, μέχρι το Εφετείο ν’ αποφασίσει αν θα πρέπει να διαβιβάσει την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Πρόκειται για μια διαδικασία διαβούλευσης που διαρκεί τρεις μήνες. Και σε περίπτωση που η υπόθεση διαβιβασθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, θα χρειαστεί άλλο ένα τρίμηνο μέχρι την τελική απόφαση.

Η υπόθεση των πλασματικών θέσεων εργασίας έχει δύο πτυχές: η μία αφορά τη δημαρχία των Παρισιού και 21 πλασματικούς υπαλλήλους, ενώ η δεύτερη τη Ναντέρ (κοντά στο Παρίσι) και επτά θέσεις υπαλλήλων που ήταν μόνιμα στελέχη του κόμματος RPR του Σιράκ (και πρόδρομου του σημερινού κόμματος UMP του προέδρου Νικολά Σαρκοζί). Για τη δεύτερη πτυχή του κατηγορητηρίου είχε κριθεί ένοχος και είχε καταδικαστεί το 2004, ο πρώην πρωθυπουργός - και νυν υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας -Αλέν Ζιπέ, ενώ ο Σιράκ τότε καλυπτόταν από την προεδρική ασυλία.

ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: