Δευτέρα, Μαρτίου 07, 2011

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΥΝΟΪΚΩΝ ΟΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η ιβηρική χώρα ευελπιστεί ότι θα επιτύχει περισσότερο «γενναιόδωρη πολιτική» από την Ευρώπη, ενώ οι αγορές προεξοφλούν ότι έως τον Ιούνιο θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Εως σήμερα μέσω των δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του επιτρόπου Ολι Ρεν και του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ασκούνται πιέσεις στη Γερμανία να συναινέσει σε αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δισ. ευρώ και σε μεγαλύτερη ευελιξία λειτουργίας του. Κάθε θετική ανταπόκριση του Βερολίνου θα επιφέρει διαπραγματευτικά οφέλη για την Πορτογαλία


Στις αγορές προεξοφλείται ότι η σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού θα επιβάλει στην Πορτογαλία την αναζήτηση βοήθειας, κατά τα πρότυπα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, με πιθανότερη ημερομηνία τον Ιούνιο.

Η Λισαβόνα θα βγει να δανεισθεί από τις αγορές στις 15 Απριλίου με την προγραμματισμένη έκδοση ομολόγων αξίας 4,3 δισ. ευρώ. Η επόμενη και τελευταία δημοπρασία κρατικού χρέους έχει προγραμματισθεί για τον Ιούνιο. Την εβδομάδα που πέρασε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες είχε σειρά επαφών με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ με βασικό θέμα τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη στήριξη των δημοσιονομικά προβληματικών χωρών της ευρωζώνης μέσω των απαιτούμενων αλλαγών του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Ταμείου Στήριξης. Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεσέιρα είχε υποστηρίζει ότι η πολιτική της Πορτογαλίας για περιορισμό του χρέους της θα αποδειχθεί «μάταιη» εάν τελικά η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θεσμοθετήσει νέους μηχανισμούς οικονομικής στήριξης.

Στη σύνοδο στις 24-25 Μαρτίου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να επεξεργαστούν ένα μεγάλου εύρους πακέτο πολιτικών μέτρων για τη δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αυξηθούν από τα 440 δισ. ευρώ οι πόροι του EFSF και θα διευρυνθούν και οι αρμοδιότητές του σχετικά με τη διαχείρισή τους. Για παράδειγμα, μπορεί να επιτραπεί η αγορά ομολόγων χρεωμένων χωρών από την πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά ή μέσω επαναγοράς ομολόγων από τις χώρες.

Αυτά τα μέτρα θα «πείσουν» την πολιτική ηγεσία της Πορτογαλίας να λάβει οικονομική βοήθεια, για την οποία έως σήμερα δίσταζε, έχοντας δυσμενή εμπειρία την περίοδο του 1980 από την αναζήτηση βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σήμερα η συζητούμενη οικονομική στήριξη συνδέεται περισσότερο με την επέκταση των αρμοδιοτήτων του EFSF. Με βάση αυτή την εκδοχή, η κυβέρνηση Σόκρατες θα μπορέσει να προβάλει ως επιτυχία την πολιτική αυτή.

Σήμερα η απόδοση των πενταετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας είχε ξεπεράσει το 7%, χωρίς ενδείξεις μείωσης. Η χώρα έχει υποσχεθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4,6% του ΑΕΠ το 2011.
ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: