Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2011

«ΜΑΥΡΟ» ΑΠΟ ΣΑΡΚΟΖΙ, «ΑΣΠΡΟ» ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ


«Ολα παίζονται» στη σηµερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την επιµήκυνση του χρέους των 110 δισ. που µας έχει δανείσει η τρόικα. Την ίδια στιγµή που ο κ. Παπανδρέου αποκόµιζε µετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι µε τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί ότι η διαπραγµάτευση θα είναι πολύ δύσκολη λόγω της Σιδηράς Κυρίας της Ευρώπης, η ίδια η γερµανίδα καγκελάριος άφησε µία αχτίδα φωτός. Μιλώντας κεκλεισµένων των θυρών στο γερµανικό κοινοβούλιο εµφανίστηκε θετική για µείωση των επιτοκίων δανεισµού της Ελλάδας.

Πάντως στη σηµερινή κρίσιµη Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι εταίροι θα προσπαθήσουν να βάλουν στην άκρη της διαφορές τους και να θέσουν τις βάσεις για την εξεύρεση συνολικής λύσης µέχρι την επόµενη Σύνοδο που θα πραγµατοποιηθεί στις 24-25 Μαρτίου. Μέχρι τώρα οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συµφωνία για τους όρους της συνολικής αυτής λύσης που εξακολουθεί να αναζητείται, δίνοντας τροφή στις ορέξεις των κερδοσκόπων. Αυτό έχει αυξήσει τις πιέσεις από τις αγορές σε ασθενέστερες οικονοµίες της ευρωζώνης, θέτοντας σε κίνδυνο µεταξύ άλλων την Πορτογαλία η οποία κινδυνεύει να αναγκαστεί να ζητήσει κι αυτή βοήθεια από την τρόικα.

Ευγενικά λόγια, που εξισορροπούν ώς έναν βαθµό το παγωµένο κλίµα των συνοµιλιών: η υποδοχή δεν είχε τους περσινούς εναγκαλισµούς. Μια τυπική χειραψία για τουςφωτογράφους και τις κάµερες και τίποτα περισσότερο. Ασπασµό αντάλλαξαν στο τέλος των συνοµιλιών, αλλά η έκπληξη έγινε αµέσως µετά. Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε και πάλι στο εσωτερικό τουµεγάρου και ενώ ο κ. Σαρκοζί είχε αποµακρυνθεί. Παρέµεινε επί δεκάλεπτο. Λίγο µετά έκανε τιςδηλώσεις στους δηµοσιογράφους, ξεκινώντας από την κοινή στάση Ελλάδας - Γαλλίας απέναντι στις «επαναστατικές» αλλαγές που συντελούνται στη Βόρεια Αφρική και πουενδιαφέρουν άµεσα και τις δύο χώρες, και ειδικά την Ελλάδα η οποίαγειτονεύει µε την περιοχή. Συζήτησαν, είπε,για την ανασυγκρότηση των χωρών αυτών, τον εκδηµοκρατισµό τους και τον ρόλο που µπορεί να διαδραµατίσει η Ευρώπη.


ΠΡΕΖΑ TV
11-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: