Τρίτη, Μαρτίου 29, 2011

Οι αντάρτες προελαύνουν στη Σύρτη

Η γενέτειρα του Καντάφι αποτελεί και τον τελευταίο σημαντικό οδικό κόμβο πριν από την Τρίπολη

ΡΑΣ ΛΑΝΟΥΦ. Προς την κατεύθυνση της γενέτειρας του Μουαμάρ Καντάφι, Σύρτη, συνέχισαν την προέλασή τους χθες οι δυνάμεις των επαναστατών της Λιβύης, ύστερα από προσωρινή διακοπή λόγω αντεπίθεσης δυνάμεων πιστών στο λιβυκό καθεστώς.

Μετά την ταχεία προέλασή τους την Κυριακή, σε μεγάλο βαθμό χάρη στους βομβαρδισμούς συμμαχικών αεροσκαφών, οι επαναστάτες συνάντησαν χθες το πρωί σθεναρή αντίσταση 40 χλμ. δυτικά της Μπιν Τζαουάντ στον δρόμο για τη Σύρτη. Την Κυριακή, οι επαναστάτες κατέλαβαν την Μπιν Τζαουάντ, μετά την ανακατάληψη της μεγάλης σημασίας πόλης Ρας Λανούφ, έδρας σημαντικών εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου. Χθες το βράδυ, οι επαναστάτες βρίσκονταν σε απόσταση 100 χλμ. από τη Σύρτη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στρατιώτες ταξιαρχίας υπό τη διοίκηση του γιου του Καντάφι, Αλ Σαάντι, αλλά και Αφρικανοί μισθοφόροι, προετοίμαζαν χθες θέσεις άμυνας στα περίχωρα της Σύρτης, αναμένοντας επίθεση των επαναστατών σήμερα ή αύριο το αργότερο. Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν την Κυριακή και τα ξημερώματα της Δευτέρας αποστολές βομβαρδισμού εναντίον μεγάλης αεροπορικής βάσης στη Σύρτη. Η πόλη των 100.000 κατοίκων, εκτός από τη μεγάλη της συμβολική σημασία, ως γενέτειρα του Λίβυου δικτάτορα, αποτελεί και τον τελευταίο σημαντικό οδικό κόμβο πριν την πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη, 400 χλμ. στα βορειοδυτικά.

Στο μεταξύ, το πρώτο αεροπορικό χτύπημα από ελληνική αεροπορική βάση καταγράφηκε την Κυριακή, με βελγικά μαχητικά F-16 να απογειώνονται από το αεροδρόμιο του Αράξου για να επιχειρήσουν πάνω από τη Λιβύη. Η επιχείρηση είχε διάρκεια δυόμισι ωρών.




Ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ εκτόξευσαν έξι τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους τύπου Κρουζ τη Δευτέρα, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό τέτοιων πυραύλων που έπεσαν στη Λιβύη σε 199. Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν επίσης θέσεις του στρατού του Καντάφι στη Σεμπχά, 650 χλμ. νότια της Τρίπολης. Η περιοχή παραμένει πιστή στον συνταγματάρχη Καντάφι, ενώ αποτελεί σημείο συγκέντρωσης για πολεμιστές της φυλής των Τουαρέγκ από το Μάλι και τον Νίγηρα, που σπεύδουν να πολεμήσουν στο πλευρό του Καντάφι. Στη Μιζράτα, το σημαντικότερο προπύργιο των επαναστατών στη δυτική Λιβύη, η χθεσινή αντεπίθεση δυνάμεων του Καντάφι κατά της πόλης απέτυχε, παρά τη χρήση αρμάτων μάχης από τον στρατό του Καντάφι εναντίον κατοικημένων περιοχών της πόλης.

Στο διπλωματικό πεδίο, σύμφωνα με χθεσινή αποκλειστική συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην έγκριτη The Guardian, η Τουρκία έχει προτείνει στο ΝΑΤΟ τη διαμεσολάβησή της, με στόχο την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, προειδοποιώντας ότι μια παρατεταμένη ένοπλη αντιπαράθεση στη Λιβύη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «δεύτερο Ιράκ». Ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε μάλιστα ότι συνομιλίες μεταξύ του καθεστώτος Καντάφι και του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των επαναστατών διεξάγονται ήδη, αλλά και ότι η Αγκυρα έχει ήδη συμφωνήσει να αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού και του αεροδρομίου της Βεγγάζης για την υποδοχή της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τις διαφωνίες της για τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις εξέφρασε χθες και η Μόσχα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που χαρακτήρισε τις συμμαχικές επιχειρήσεις «ανάμειξη στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης». Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε επίσης χθες ότι η χώρα του δεν θα παραστεί στην έκτακτη σημερινή διεθνή σύνοδο για τη λιβυκή κρίση στο Λονδίνο, καθώς «η Ρωσία δεν είναι μέρος της Συμμαχίας και δεν έλαβε πρόσκληση για τη συνάντηση αυτή».
A.P., Reuters

ΠΡΕΖΑ TV
29/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: