Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗ ΒΑΔΗ - ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗ

Την ήττα γνώρισε το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ στις εκλογές του κρατιδίου της Βάδης- Βυρτεμβέργη, που για πρώτη φορά μέσα σε έξι δεκαετίες ενδέχεται να περάσει “στα χέρια” των Πρασίνων. Η καγκελάριος Μέρκελ δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ ενώ την ανησυχία του για την πολιτική της Μέρκελ στα πυρηνικά εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος.


"Η καγκελάριος δεν έχει τέτοια σχέδια", δήλωσε ο Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Στέφαν Μάπους παραδέχθηκε γρήγορα την ήττα του και είναι πιθανό να αντικατασταθεί από τον ηγέτη των Πρασίνων στο κρατίδιο, Βίνφριντ Κρέτσμαν, όταν η νέα βουλή συνεδριάσει στη Στουτγάρδη. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν υποσχεθεί ότι θα υποστηρίξουν τους Πράσινους.

Το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ ανακοίνωσε ότι παραμένει ενωμένο πίσω από την ηγέτιδά του, που δέχθηκε επικρίσεις για την αναθεώρηση της πολιτικής της όσον αφορά στην πυρηνική ενέργεια μετά το σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία.

"Οι συντηρητικοί στέκονται ενωμένοι πίσω από την Άγγελα Μέρκελ", δήλωσε σήμερα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Χέρμαν Γκρέε, γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ. "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας".

"Πυρηνική" πολιτική

Η Γερμανία πρέπει να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς της πιο γρήγορα από ό,τι έχει προγραμματιστεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Νόρμπερτ Ρέντγκεν.
Υποστήριξε ότι η εκλογική ήττα της Κυριακής αποτελεί ένδειξη ότι οι πολίτες επιθυμούν μια πιο γρήγορη έξοδο από τα πυρηνικά.

"Πρέπει τώρα να δείξουμε ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από την πυρηνική ενέργεια γρηγορότερα και ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι εφικτή", δήλωσε.

Πέρσι η κυβέρνηση της Γερμανίας κατάργησε νόμο για το κλείσιμο πυρηνικών σταθμών μέχρι το 2022, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι περισσότεροι ήταν αντίθετοι με αυτό. Το κυβερνών κόμμα πέρασε νόμο για την επέκταση ζωής 17 πυρηνικών σταθμών κατά 12 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Ωστόσο μετά την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία, η Μέρκελ ανακοίνωσε μορατόριουμ τριών μηνών όσον αφορά την παράταση της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων. Ακόμη, έκλεισε προσωρινά επτά πυρηνικά εργοστάσια που κατασκευάστηκαν πριν το 1980.

Η Ντόιτσε Μπανκ (Deutsche Bank) αναφέρει σε υπόμνημά της ότι η εκλογή θα οδηγήσει σε "μια ριζική αναδιάταξη της πολιτικής της Γερμανίας για την πυρηνική ενέργεια και σε μια επιτάχυνση του προγράμματος για το μόνιμο κλείσιμο μερικών από τους 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γερμανίας ή και όλων".

"Αυτό έσπασε τη ραχοκοκαλιά της CDU", δήλωσε στην εφημερίδα "Χάντελσμπλατ" ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην ηγέτης της CDU στο κοινοβούλιο που παραμερίσθηκε από την Μέρκελ όταν αυτή έγινε καγκελάριος. "Όποιος επωφελείται από ένα κύμα πανικού, δεν θα πρέπει να εκπλαγεί αν πνιγεί απ' αυτό".

ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: