Κυριακή, Μαρτίου 13, 2011

ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΚΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Οι Αρχές στην Ιαπωνία προειδοποιούν για το ενδεχόμενο έκρηξης και σε δεύτερο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ο οποίος υπέστη ζημιές από τον σεισμό της Παρασκευής ενώ εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους και για το ενδεχόμενο οι νεκροί να ξεπεράσουν τους 10.000, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται σε παραθαλάσσια πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στη χώρα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είπε ο πρωθυπουργός Ναότο Καν.

Το πρόβλημα στον αντιδραστήρα είναι μεγάλο αλλά δεν συγκρίνεται με αυτό του Τσερνόμπιλ είπε ο προωθυπουργός αναφέροντας ακόμα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν μπλακούτ σε μεγάλα τμήματα της χώρας λόγω της μειωμένης επάρκειας σε ηλεκρικό ρεύμα. Κάλεσε τέλος τους συμπολίτες του να είναι ενωμένοι μπροστά στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Κίνδυνος έκρηξης στη Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση προειδοποίησε την Κυριακή πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3 του συγκροτήματος της Φουκουσίμα. Στον αντιδραστήρα δεν λειτουργεί ούτε το κύριο ούτε το εφεδρικό ψυκτικό σύστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως σε περίπτωση έκρηξης, «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα» και υπενθύμισε την αντίστοιχη έκρηξη του Σαββάτου στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού.

Ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του το Σάββατο από την έκρηξη που κατέστρεψε την οροφή και τα πλαϊνά τοιχώματα του κτιρίου όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας. Κατά την κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόβλημα στον πυρήνα και η ποσότητα της ραδιενέργειας που διέρρευσε ήταν μικρή. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι εννέα άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, αν και σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ο αριθμός τους μπορεί να κυμαίνεται από 70 μέχρι 160.

Προτεραιότητα είναι πλέον να διασφαλιστεί η ψύξη του αντιδραστήρα και για το λόγο αυτό οι τεχνικοί γεμίζουν τον αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό και βόριο που μπορεί να επιβραδύνει την ολική τήξη του πυρήνα, το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τεχνικοί, το οποίο δυνητικά μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη καταστροφή.

Πάντως οι μετρήσεις στην επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του. Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα.
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.

ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: