Δευτέρα, Μαρτίου 21, 2011

ΥΠΑΑ: ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΛΑΦΟΝ… Α ΛΑ ΚΑΡΤ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Σειρά μέτρων και παρεμβάσεων με στόχο την αποκατάσταση των στρεβλώσεων στην αγορά, την τόνωση του ανταγωνισμού και την πτώση των τιμών ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μεταξύ αυτών και η ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν στις τιμές υγρών καυσίμων στα πρατήρια εθνικών οδών και του νομού Λασιθίου.
Σύμφωνα με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, το περιθώριο κέρδους των εταιρειών και των πρατηρίων έχει παραμένει αμετάβλητο στο 7% από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της τελικής τιμής αναλογεί σε φόρους. Όσο για τις περιοχές όπου παρατηρούνται αδικαιολόγητα υψηλές τιμές, όπως στις εθνικές οδούς και στο νομό Λασιθίου, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης προειδοποίησε τους πρατηριούχους ότι αν δεν μειώσουν τις τιμές τους, τότε θα επιβληθούν ανώτατες τιμές από το υπουργείο.



Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, η εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών στο σύνολο της αγοράς υγρών καυσίμων αλλά και η τεχνική εφαρμογή ενημέρωσης των καταναλωτών μέσω γραπτού μηνύματος για τα πρατήρια με τις χαμηλότερες τιμές θα συμβάλουν με τη σειρά τους στη πτώση των τιμών. Για τον ίδιο σκοπό θα προωθηθεί και η ανάρτηση τιμών για τα τρία επόμενα πρατήρια για όσους κινούνται στην Αττική οδό ώστε οι οδηγοί να ξέρουν τις επιλογές τους εκ των προτέρων.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, το υπουργείο σχεδιάζει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των κεντρικών αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθούν προτάσεις για την αξιοποίησή τους.

Στις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται επίσης:

Η απελευθέρωση των τιμών στα οπωροκηπευτικά προϊόντα με την κατάργηση των περιθωρίων κέρδους το οποίο θα αντικατασταθεί από το σύστημα ιχνηλασιμότητας από το χωράφι στο ράφι.

Η απελευθέρωση της πώλησης του βρεφικού γάλακτος το οποίο διατίθεται αυτή τη στιγμή μόνο στα φαρμακεία σε εξαιρετικά υψηλές τιμές. Σύμφωνα με το υπουργείο η διάθεση του και από τα σούπερ μάρκετ μπορεί να ρίξει την τιμή του στο μισό.

Η αναθεώρηση του αγορανομικού κώδικα προκειμένου να καταργηθούν διατάξεις που είναι παρωχημένες ή δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά, όπως είναι η υποβολή κοστολογικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις.

Η προώθηση της ιδέας των εμπόρων για «ανοικτά» εμπορικά κέντρα σε συνεργασία με τους δήμους.

Τέλος, η αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού με νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις προσεχείς μέρες αλλά και η σύσταση της επικουρικής Διεύθυνσης Ανάλυσης Συνθηκών Αγοράς θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των «καρτέλ» στην αγορά.
ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: