Τετάρτη, Μαρτίου 02, 2011

Πολεμικός «πυρετός» επικρατεί στη Λιβύη

Πυρετώδεις πολεμικές προετοιμασίες καθορίζουν τις εξελίξεις, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο της Λιβύης, με τη διεθνή κοινότητα να σφίγγει ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από το καθεστώς Καντάφι και τα δύο στρατόπεδα στη χώρα να προετοιμάζονται για την... ύστατη μάχη.
Στη Βεγγάζη, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες τη δημιουργία ενός στρατιωτικού συμβουλίου, ενώ έχουν αρχίσει στρατιωτική εκπαίδευση -προκειμένου να προασπίσουν την πρώτη πόλη που «απελευθερώθηκε» στη Λιβύη από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, το οποίο φαίνεται να ετοιμάζει την τελική αντεπίθεση...






Αντεπίθεση
Δυνάμεις του Καντάφι επιχείρησαν χθες τη νύχτα (εις μάτην) να ανακτήσουν τον έλεγχο της Ζαουίγια (μία πόλη που μαζί με τη Μισράτα το καθεστώς θεωρεί «κομβικά σημεία» για την επανάκτηση του ελέγχου της Λιβύης), ενώ άρματα μάχης και στρατιώτες οπλισμένοι με καλάζνικοφ αναπτύσσονταν στη μεθόριο με την Τυνησία.
Ουδείς πλέον αναμένει ότι ο Μ. Καντάφι θα αποχωρήσει οικειοθελώς από την εξουσία, μετά και το άτυπο τελεσίγραφο που απηύθυνε στους... εξεγερθέντες. Και οι εξελίξεις στη Λιβύη προμηνύονται ραγδαίες, επισπεύδοντας την οιανδήποτε αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.
«Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να πιέζει τον Καντάφι, έως ότου αυτός πέσει», τόνιζε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, την ώρα που στο Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα συνεδρίαζε εκτάκτως με το στρατιωτικό επιτελείο. Αμερικανικά πολεμικά πλοία έπλεαν προς τη Λιβύη, ενώ (σύμφωνα με πληροφορίες), αμερικανικό αεροπλανοφόρο και μάχιμοι άνδρες θα φτάσουν τις επόμενες μέρες στη Σούδα.
Τους τόνους ανεβάζει και η Ρωσία, με πηγή του Κρεμλίνου να αποκαλεί τον Καντάφι «ζωντανό πολιτικό πτώμα που δεν έχει θέση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο».
ΝΑΤΟ
Για κάθε ενδεχόμενο προετοιμάζεται το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο οποίος επανέλαβε πάντως ότι μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα απαιτούσε την έγκριση του ΟΗΕ. Η Γαλλία επιμένει ότι προτεραιότητα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια και όχι η στρατιωτική δράση για την ανατροπή του Καντάφι. Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα πραγματοποιήσει στις 11 Μαρτίου και η Ε.Ε. για την κατάσταση στη Λιβύη. Αν και ίσως οι εξελίξεις την προλάβουν...
Της Ντίας Ζαβρά

ΠΡΕΖΑ TV
2/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: