Τρίτη, Μαρτίου 08, 2011

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ: ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΓΙΑ «ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ» ΣΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ

Σύμφωνα με άρθρο, στο σημερινό φύλλο της Γκάρντιαν, τα τύμπανα του πολέμου κτυπούν τις τελευταίες ώρες δυνατότερα στην Ουάσινγκτον, λόγω της ανησυχίας ότι ο Καντάφι μπορεί να ξεπεράσει νικηφόρα αυτή την εξέγερση. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη καθώς αυξάνεται η εσωτερική πολιτική πίεση να δοθεί η χαριστική βολή στον συνταγματάρχη Καντάφι.

Τη μεγαλύτερη πίεση, φαίνεται να την ασκεί ο Τζον Μακέιν, υποψήφιος το 2008 για την προεδρία, ο οποίος καλεί τον Λευκό Οίκο να εκφράσει την υποστήριξή του προς την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης - έστω κι αν επισήμως μια τέτοια κυβέρνηση δεν υπάρχει.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής ζητά επίσης την παροχή «τεχνικής βοήθειας» και οπλισμού στους αντάρτες. Κατά την άποψή του, η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων είναι ένα μέτρο απολύτως ρεαλιστικό και δεν ισοδυναμεί με την κήρυξη πολέμου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ υποστηρίζει πως μια από τις λύσεις που πρέπει να εξεταστούν είναι ο εξοπλισμός των ανταρτών. Αλλά και ο Δημοκρατικός Τζον Κέρι εμφανίζεται μαχητικός, ζητώντας να εξεταστεί σοβαρά ο βομβαρδισμός στρατιωτικών βάσεων, αεροδρομίων και διαδρόμων προσγείωσης.

Η επίσημη θέση του του Λευκού Οίκου, μέχρι στιγμής, είναι ότι πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στους κόλπους τόσο του ΝΑΤΟ όσο και των αραβικών κρατών. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον χρειάζεται ένα νέο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ απέρριψε την περασμένη εβδομάδα οποιαδήποτε επέμβαση στη Λιβύη χωρίς σαφή εντολή των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε όμως ότι εξετάζει διάφορα σχέδια δράσης. Οι υπουργοί Αμύνης του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν τις επιλογές που υπάρχουν την Πέμπτη, ενώ την επομένη θα συνεδριάσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα επιτρέπει τη χρήση βίας στη Λιβύη και ενδέχεται να το υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη και αυτή την εβδομάδα. Η Κίνα και η Ρωσία διαφωνούν. Μόλις χθες, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «οι Λίβυοι πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους. Αν οι δύο αυτές χώρες επιμείνουν στη διαφωνία τους, οι δυτικές χώρες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να δράσουν μονομερώς, με ή χωρίς την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.
 
ΠΡΕΖΑ TV
8-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: