Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2011

ΣΥΡΙΑ: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μια σειρά μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον του Κοινοβουλίου της Συρίας ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε μια προσπάθεια ν’ αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν στη Συρία την τελευταία δεκαετία.
Ο πρόεδρος της Συρίας κατέθεσε στο Κοινοβούλιο μία σειρά μέτρων για τον εκδημοκρατισμό της εξουσίας και την κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης - η οποία ισχύει από το 1963 -, έναν νέο νόμο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έναν άλλο για τον πολιτικό πλουραλισμό.



Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου στη Συρία, από καλέσματα μέσω του Facebook. Το κίνημα ονομάστηκε «Συριακή επανάσταση 2011» και ζητάει κυρίως τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Ο Τύπος της Συρίας εκφράζει ανοιχτά τη θέση του υπέρ μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, η οποία θα μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις, έπειτα και από τη χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης του Σύρου πρωθυπουργού Μοχάμαντ Νάτζι Ότρι.

Αναφερόμενος στα αιματηρά επεισόδια κατά τις διαδηλώσεις, ο Άσαντ υποστήριξε ότι τα πρόσφατα γεγονότα "απέδειξαν" την ενότητα του συριακού λαού, τονίζοντας ότι η Συρία δεν είναι απομονωμένη από τα όσα συμβαίνουν σε άλλες περιοχές του αραβικού κόσμου. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παρέμβαση του προέδρου μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, στις 15 Μαρτίου.

Χιλιάδες υποστηρικτές του καθεστώτος είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, κρατώντας σημαίες και φωτογραφίες του προέδρου, τον οποίο υποδέχτηκαν με το σύνθημα "Μόνο ο Θεός, ο Μπασάρ και η Συρία". Μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, οι βουλευτές τον χειροκρότησαν φωνάζοντας "Με το αίμα μας, με την ψυχή μας, θα θυσιαστούμε για σένα Μπασάρ".

ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: