Δευτέρα, Μαρτίου 07, 2011

ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ


Κανένα περιθώριο «ελιγμού» για την ελάφρυνση όσων πλήττονται από την έκρηξη των τιμών του πετρελαίου δεν έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, τα ακριβότερα καύσιμα έχουν μόνο πρόσκαιρα οφέλη σε δύο επίπεδα. Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται καθώς υπολογίζονται επί υψηλότερης τιμής λιανικής. Επίσης ο πληθωρισμός επιταχύνεται και αυτό -προσωρινά πάντα- διευκολύνει την κυβέρνηση στον υπολογισμό του ελλείμματος: δείχνει πιο μικρή τη μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ (δηλαδή του ΑΕΠ συν τον πληθωρισμό) και έτσι το έλλειμμα φαίνεται να μειώνεται ταχύτερα.



Αν όμως η κρίση συνεχιστεί, λένε τα ίδια στελέχη, παγιώνοντας την τιμή της βενζίνης στα σημερινά ή και σε υψηλότερα επίπεδα, τότε δημιουργείται ένας ακόμη κίνδυνος στον δρόμο της Ελλάδος προς την ανάκαμψη. Οπως εξηγούν, η μόνη διέξοδος προς το παρόν για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση είναι ο εξωτερικός τομέας.

Δηλαδή η συνέχιση της διψήφιας ανόδου των εξαγωγών που παρατηρείται το δεύτερο τρίμηνο του 2010 αλλά και η έλευση ισχυρού τουριστικού κύματος λόγω της διεθνούς ανάκαμψης αλλά και των χαμηλότερων τιμών που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, μια νέα κρίση πετρελαίου μπορεί να επιβραδύνει ή και να αναστείλει την εύθραυστη ακόμη διεθνή ανάκαμψη. Επιπλέον θα προκαλέσει αύξηση των τιμών των μεταφορών, με επιπτώσεις στις ροές εμπορίου αλλά και του τουρισμού. Αλλά βραδύτερη ανάπτυξη σημαίνει αύξηση του χρέους και περισσότερα μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα. Αν μάλιστα το πρόβλημα παραταθεί οδηγώντας πανευρωπαϊκά σε υψηλό πληθωρισμό, έρχεται πιο κοντά νέα άνοδος των επιτοκίων, επιδεινώνοντας το πρόβλημα δανεισμού της Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1981 με αιτία τότε την μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1979-1980, ο πληθωρισμός έτρεχε με 23%, η ανάπτυξη μειώθηκε κατά 1,6% και τα επιτόκια σκαρφάλωσαν στο 16,8%.

Τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι πολύ πιο έντονες απ' ό,τι σε άλλα κράτη-μέλη, ουσιαστικά διπλάσιες, λόγω της πολύ μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Εχει τις μεγαλύτερες εισαγωγές πετρελαίου στην Ε.Ε. (πάνω από το 3% του ετήσιου ΑΕΠ μας, όταν στην Ιταλία και στην Ιρλανδία φτάνει στο 1,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: