Σάββατο, Μαρτίου 19, 2011

ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΤΑΙ Η ΒΕΓΓΑΖΗ ΑΠΟ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ.ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου νωρίτερα είχε αναφερθεί βομβαρδισμός σε προάστειο της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Εξάλλου το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στα δυτικά προάστεια της Βεγγάζης, παρότι χθες το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε διαβεβαιώσει ότι δεν επίκειτο εισβολή. Το καθεστώς της Τρίπολης κατηγόρησε τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός, στην περιοχή αλ Μαγκρούν.
Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι βομβαρδίστηκε η πόλη Ζιντάν της δυτικής Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι.

    Οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις δέχονται επίθεση από συμμορίες της Αλ Κάιντα κοντά στη Βεγγάζη, μετέδωσε το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων, αντικρούοντας τις πληροφορίες από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι η πόλη δέχεται επίθεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που παραβιαστεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, θα βομβαρδισθούν οι δυνάμεις του Καντάφι.

    Η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε την αποστολή παρατηρητών από την Τουρκία, τη Μάλτα, τη Γερμανία και την Κίνα για να εξακριβώσουν την τήρηση της εκεχειρίας.

    Σήμερα συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Νικολά Σαρκοζί, και με τη συμμετοχή Αμερικανών, Ευρωπαίων, Αράβων και Αφρικανών ηγετών, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στο θέμα της Λιβύης.

    Στη σύνοδο συμμετέχει και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πρίν την αναχώρησή του για το Παρίσι, μίλησε στην κλειστή συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

ΠΡΕΖΑ TV
19-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: