Δευτέρα, Μαρτίου 14, 2011

ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Την αναστολή, για τρεις μήνες, της απόφασης για την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας ανακοίνωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ανέφερε ότι οι επιπτώσεις του σεισμού των 9 ρίχτερ στα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας άλλαξε την κατάσταση και στη Γερμανία.  "Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συνέβη τίποτα", τόνισε. "Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν υπάρχει ταμπού όσον αφορά την εξέταση των συνθηκών ασφαλείας", πρόσθεσε.


Το περασμένο φθινόπωρο η Βουλή είχε ψηφίσει την επιμήκυνση -κατά 12 χρόνια, κατά μέσο όρο- της διάρκειας ζωής των 17 πυρηνικών μονάδων της χώρας. Προβλεπόταν ότι θα έβγαιναν σταδιακά και μέχρι το 2020 εκτός λειτουργίας.

Επιμένει πυρηνικά η Πολωνία

Η γειτονική Πολωνία ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα κατασκεύης πυρηνικών σταθμών ενέργειας.  "Ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των Πολωνών, έτσι ώστε η βιομηχανία να μην έχει προβλήματα ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις επόμενες δεκαετίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

Η Πολωνία δεν έχει σήμερα καμία πυρηνική μονάδα και εξασφαλίζει το 94% της ενέργειας που καταναλώνει με την καύση άνθρακα. Σχεδιάζει την κατασκεύη δύο πυρηνικών εργοστασίων, ισχύος 3.000 MW το καθένα. Ο πρώτος αντιδραστήρας προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

ΠΡΕΖΑ TV
14-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: