Πέμπτη, Μαρτίου 17, 2011

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Ένας στους επτά μαθητές στην Ελλάδα πίνει αλκοόλ 2-3 φορές την εβδομάδα. Τα ποσοστά αυξάνονται στην περιφέρεια, σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.Το 12% του μαθητικού πληθυσμού στη χώρα έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά χρήση παράνομων ουσιών, ενώ σχεδόν οι μισοί μαθητές της χώρας έχουν καπνίσει τσιγάρο. Μάλιστα, 1 στους 5 μαθητές είναι καθημερινός καπνιστής και 1 στους 10 "βαρύς καπνιστής" - τουλάχιστον 10 τσιγάρα την ημέρα.

Τα παραπάνω καταγράφει έρευνα του 2007 που εκπόνησε το προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «Ελπίδα» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Η έρευνα έγινε σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα λυκείων όλης της χώρας.
Σχεδόν οι μισοί μαθητές (42%) έχουν αναφέρει υπερβολική χρήση αλκοόλ, πίνοντας πέντε ή και περισσότερα ποτά εν συνεχεία. Περιστατικά μέθης ανέφεραν το 14,9% των αγοριών και το 9,5% των κοριτσιών. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι περισσότερο διαδεδομένη στα αγόρια και στους μαθητές σε περιοχές εκτός της Αθήνας. Σε σύγκριση με τους δεκαεξάχρονους μαθητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στην Ελλάδα πίνουν μεν περισσότεροι έφηβοι, αλλά λιγότεροι αναφέρουν επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης και μέθης. Στην Ελλάδα πρώτα στις προτιμήσεις των εφήβων έρχονται τα σκληρά οινοπνευματώδη ποτά (ποτά με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλης), ενώ στις άλλες χώρες επικρατεί η μπίρα.
Χρήση παράνομων ουσιών (έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή) αναφέρει το 12% των μαθητών στη χώρα μας με αναλογία αγοριών / κοριτσιών 3 προς 1. Η κάνναβη είναι η περισσότερο διαδεδομένη παράνομη ουσία, ενώ η χρήση παράνομων ουσιών είναι υψηλότερη στη Αθήνα σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές της χώρας. Μεταξύ του 1984 και του 2007 παρατηρείται διπλασιασμός του ποσοστού της χρήσης ναρκωτικών στα αγόρια αλλά όχι στα κορίτσια.
Έρευνα στη Θεσσαλονίκη
Την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου του 2011 επαναλαμβάνεται σε 40 χώρες, και στην Ελλάδα, η πανευρωπαϊκή έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στον σχολικό πληθυσμό. Στη χώρα μας την ευθύνη τής διεξαγωγής τής έρευνας έχει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Την ίδια περίοδο η «Ελπίδα» θα πραγματοποιεί έρευνα στη Ανατολική Θεσσαλονίκη σε δείγμα έξι γυμνασίων και γυκείων, σε σύνολο 400 μαθητών περίπου. Σκοπός τής έρευνας είναι να εξετάσει την επικράτηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές και να διερευνήσει τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη χρήση των ουσιών αυτών. Το δείγμα τής πανελλήνιας έρευνας περιλαμβάνει 35.000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Οι μαθητές θα συμπληρώσουν μέσα στην τάξη ανώνυμο ερωτηματολόγιο.

makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: