ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Σε συμβολικές υποχωρήσεις περιορίζεται για την ώρα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, καθώς προσπαθεί να κατευνάσει τους διαδηλωτές που αξιώνουν την πτώση του, ενώ η χώρα απειλείται και με θρησκευτικές συγκρούσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.
Χθες, ο πρόεδρος αναμενόταν να ανακοινώσει την άρση έπειτα από 48 χρόνια του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, κίνηση που ενδέχεται να του δώσει περιθώριο ελιγμών, όχι όμως επ’ αόριστον. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την παραίτηση της κυβέρνησης, μετά δύο εβδομάδες ταραχών που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 60 άτομα.
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, η παραίτηση της κυβέρνησης έγινε αποδεκτή και ο επικεφαλής της, από το 2003, Νατζί αλ Οτάρι, θα συνεχίσει να ασκεί χρέη πρωθυπουργού έως ότου οριστεί αντικαταστάτης. Η παραίτηση, όμως, είναι αμφίβολο εάν θα ικανοποιήσει τους διαδηλωτές, καθώς το υπουργικό συμβούλιο διαθέτει μηδαμινή ισχύ στη Συρία, όπου οι εξουσίες συγκεντρώνονται στα χέρια του προέδρου Ασαντ, στα μέλη της οικογένειάς του και στον κρατικό μηχανισμό ασφαλείας.
Σε ό,τι αφορά την άρση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, «θα είναι στην καλύτερη περίπτωση συμβολική», παρατήρησε ο αναλυτής, Φαϊζάλ Ιτάνι, ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα έχει κανένα νόημα εάν δεν συνοδευτεί από «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις», που θα άλλαζαν την ισορροπία των εξουσιών.
Ενδεικτικά των προθέσεων της προεδρίας είναι τα έκτακτα δελτία ειδήσεων, που χθες, διακήρυξαν ότι «η συνωμοσία απέτυχε», «με το αίμα μας και την ψυχή μας θα προστατεύσουμε την εθνική ενότητα» από τα «ξένα στοιχεία» και τις «ένοπλες ομάδες», που πυροδοτούν τις ταραχές.
Επίσης, υπάλληλοι και μέλη των εργατικών συνδικάτων, που ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα Μπάαθ, δήλωσαν στο Reuters ότι έλαβαν διαταγή να συμμετάσχουν στις χθεσινές μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του Ασαντ.
Από την πλευρά τους, οι αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν καθιερώσει ως βάση τους την Ντεράα, αλλά και τη Λατάκεια τις τελευταίες ημέρες, πόλεις που κινδυνεύουν με θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ των σουνιτών, που αποτελούν την πλειοψηφία, και της πλούσιας ελίτ των Αλεβιτών, στην οποία ανήκει και ο Ασαντ.
ΠΡΕΖΑ TV
30/3/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου