Πέμπτη, Μαρτίου 24, 2011

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ...ΤΟΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ

Η απερχόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας "θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις κατά του ενδεχομένου μιας προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Πέδρο Σίλβα Περέιρα, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
"Η κυβέρνηση θα αγωνιστεί και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει μια εξωτερική βοήθεια, η οποία θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομία" και θα επιβάλει "ένα πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο δεν επιθυμούν βεβαίως οι Πορτογάλοι", σημείωσε ο Περέιρα.


"Αυτή είναι μια υπόθεση που η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει", επέμεινε έπειτα από σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, η οποία αποσκοπούσε στην "ανάλυση" των συνεπειών της παραίτησης χθες το βράδυ του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας, το οποίο "θα εγγυάτο" τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων και την αποφυγή ενός σχεδίου προσφυγής της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ.
"Δεν θεωρούμε ότι η βοήθεια αυτή είναι αναπόφευκτη", σημείωσε επίσης ο εκπρόσωπος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι "η βεβιασμένη απόφαση του κοινοβουλίου" να ψηφίσει κατά του προγράμματος λιτότητας "κατέστησε δυσκολότερη την πορτογαλική κατάσταση".
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα μιας "υπηρεσιακής κυβέρνησης" να ζητήσει και να διαπραγματευτεί μια βοήθεια, ο Σίλβα Περέιρα απάντησε ότι "δεν τίθεται" τέτοιο θέμα στο βαθμό που "η κυβέρνηση αποκλείει την πιθανότητα εξωτερικής βοήθειας".
Είναι προς "το εθνικό συμφέρον", συνέχισε, επικαλούμενος ως παράδειγμα την κατάσταση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
"Αρκεί να δούμε την κατάσταση αυτών που έχουν ζητήσει αυτήν τη βοήθεια", σημείωσε και υπογράμμισε ότι "αντιμετωπίζουν επιτόκια υψηλότερα από προηγουμένως" και υφίστανται "εξαιρετικά βίαια μέτρα".
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ήδη ότι προτίθενται να χορηγήσουν μια χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Πορτογαλία και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για ένα "κατάλληλο" ποσό 75 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΠΡΕΖΑ TV
24-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: