Κυριακή, Μαρτίου 13, 2011

ΕΚΘΕΣΗ-ΣΟΚ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΒΟΤΑΝΙΚΟ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ. ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΖΟΥΝ ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ. ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Για σοβαρούς κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας, που προέρχονται από δεκάδες εστίες μολύνσεων που έχουν δημιουργηθεί στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στον Βοτανικό, προειδοποιεί το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΠΥ) ύστερα από ελέγχους στην περιοχή. Οι ελεγκτές στο πολυσέλιδο πόρισμά τους καταλογίζουν ευθύνες σε πολλά συναρμόδια υπουργεία (Υγείας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος), αλλά και στο Δήμο Αθηναίων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ διαβίβασαν την έκθεση ελέγχου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμόδιων κρατικών λειτουργών που παρέλειψαν να λάβουν μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Ταυτόχρονα προτείνουν να γίνει άμεσα η συνολική μετεγκατάσταση του καταυλισμού σε τόπο που θα επιλεγεί, με τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρχει προγραμματισμός και να αποφευχθεί η διασπορά των αλλοδαπών Αθιγγάνων σε μικρότερους θύλακες ομάδας αστέγων στην ευρύτερη περιοχή.

Πάντως ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές των ελεγκτών που επί μέρες εξέταζαν τον καταυλισμό στον Βοτανικό, που βρίσκεται μια ανάσα από τα υπόλοιπα σπίτια της περιοχής και στον οποίο μένουν και πολλά παιδιά: «Ο καταυλισμός βρίθει τρωκτικών (αρουραίοι), τα οποία σιτίζονται από τα συσσωρευμένα απορρίμματα, περιφέρονται στους ανοικτούς χώρους και τα παραπήγματα και συχνά δαγκώνουν παιδιά και ενήλικες».

Οι επιθεωρητές υγείας προειδοποιούν για σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης λεπτοσπείρωσης αλλά ακόμη και πανώλης εξαιτίας των τρωκτικών. Εκτός αυτού όμως σημειώνουν πως είναι πιθανή η διασπορά υδατογενών νοσημάτων από την πλήρη απουσία δικτύου πόσιμου νερού, ενώ υπογραμμίζεται ότι η έλλειψη δικτύου αποχέτευσης έχει ως άμεση συνέπεια «τη δημιουργία εστιών με λιμνάζοντα ακάθαρτα ύδατα σε πολλά σημεία που αποτελούν ανθυγιεινές εστίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας, δυσοσμία κ.λπ.)».

Εκτός των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στον καταυλισμό, οι ελεγκτές διαπίστωσαν, ύστερα από καταγγελίες, ότι οι Αθίγγανοι προβαίνουν συχνά σε καύση καλωδίων, καταλυτών αυτοκινήτων και άλλων υλικών προκειμένου να πουλήσουν τον παραγόμενο χαλκό που απορρέει από την καύση. Ομως το πρόβλημα είναι τεράστιο για το περιβάλλον και τους κατοίκους, καθώς η ευρύτερη περιοχή μετατρέπεται σε μια «χημική βόμβα». Από τη διεργασία αυτή εκπέμπονται διοξίνες και ρύποι, η επίδραση των οποίων, όπως αναφέρουν οι ελεγκτές: «προκαλεί σοβαρές και μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία και κινδύνους στο περιβάλλον».

Η κατάσταση αυτή όμως δεν είναι άγνωστη στα συναρμόδια υπουργεία και το Δήμο Αθηναίων, που τα τελευταία χρόνια έχουν αδρανήσει πλήρως. Οι επιθεωρητές υγείας τονίζουν χαρακτηριστικά ότι τα θέματα των αυθαίρετων καταυλισμών αλλοδαπών Αθιγγάνων στην περιοχή του Βοτανικού είναι γνωστά για περισσότερα από οκτώ χρόνια σε ένα «μεγάλο αριθμό εμπλεκόμενων υπουργείων, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητων αρχών και σε ελεγκτικούς φορείς». Μάλιστα για το Δήμο Αθηναίων επισημαίνεται ότι παρότι είχε την αρμοδιότητα για τη διασφάλιση των υγιεινών συνθηκών διαβίωσης και ήταν αποδέκτης σχετικών εγγράφων και εισηγήσεων, «δεν ανταποκρίθηκε συστηματικά στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προέκυπταν κατά καιρούς».

Για το υπουργείο Υγείας στο πόρισμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεν έχει ενεργοποιηθεί ως προς την αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και δεν έχει προβεί σε άλλες ενέργειες αντιμετώπισης των μόνιμων και σημαντικών υγειονομικών προβλημάτων που υπάρχουν στον εν λόγω καταυλισμό». Οσο για την αρμόδια επιτροπή μετεγκατάστασης των Αθιγγάνων, που συγκροτήθηκε τον Μάιο του 2007 στην Περιφέρεια Αττικής, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι έως το τέλος του 2010 συνεδρίασε μόλις τρεις φορές.

Το ΣΕΠΥ προτείνει στην έκθεσή του να συγκροτηθεί άμεσα ομάδα εργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία- τα οποία «για αρκετό χρονικό διάστημα δεν έχουν προβεί σε ουσιαστική οργάνωση και λήψη άμεσων σχετικών μέτρων», ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να σχεδιαστεί άμεσα η παρέμβαση και η μετεγκατάσταση του καταυλισμού. Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης ζητείται και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛ.ΑΣ. και ΓΑΔΑ) να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, καθώς σύμφωνα με το πόρισμα προκαλούνται τεράστια ζητήματα εμφάνισης και υπόθαλψης πιθανών παράνομων ενεργειών.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2011

2 σχόλια:

Mr Leveguras said είπε...

<>

Τι άλλο περίεργο θ' ακούσουμε να παρ' η ευχή . .

Μα καλά που βρέθηκαν οι ποντικοί και τι δουλειά είχαν εκεί ;

<>

Ανώνυμος είπε...

Ευκαιρια τωρα που αδειασε το Υπατια να τους πανε εκει.