Δευτέρα, Μαρτίου 14, 2011

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ..ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τέλος στα σενάρια για εκλογές και ανασχηµατισµό της κυβέρνησης έθεσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, δυο µόλις 24ωρα µετά τη σηµαντική επιτυχία που είχε κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Στο έκτακτο Υπουργικό Συµβούλιο που συγκάλεσε χθες το απόγευµα ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του ούτε οι πρόωρες εκλογές ούτε οι αλλαγές προσώπων στηνκυβέρνηση. Οπως είπε, πρέπει «να σταµατήσουν αυτά τα σενάρια. Εχουµε πολλή δουλειά µπροστά µας να κάνουµε».

Ταυτόχρονα, απηύθυνε για µια ακόµη φορά έκκληση στην αντιπολίτευση να στηρίξει την εθνική προσπάθεια που έχει αναλάβει η κυβέρνηση. «Ζητάµε τη δηµιουργική αντιπολίτευση (...) Να αντιληφθούν την κρισιµότητα των στιγµών (...) Τις δυσκολίες που διέρχεται η Ελλάδα», σηµείωσε ο Πρωθυπουργός. Αν και το Υπουργικό Συµβούλιο συγκλήθηκε προκειµένου ο κ. Παπανδρέου να έχει το απαιτούµενο ακροατήριο ώστε να «εξειδικεύσει» την απόφαση του Συµβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., η συζήτηση εξελίχθηκε προς την κατεύθυνση του τι θα κάνει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθεί η δέσµευση που ανέλαβε για να λάβει την επιµήκυνση και τα χαµηλά επιτόκια του δανείου, για τις ύψους 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ότι «ως κυβέρνηση παλέψαµε πολύ σκληρά γι’ αυτό το αποτέλεσµα.


Κάναµε ό,τι περνούσε από το χέρι µας και θα συνεχίσουµε µε όλες τις δυνάµεις µας, γιατί η σταθερή µας πορεία θα µας φέρει και νέα θετικά αποτελέσµατα (...) ∆ουλέψαµε µαζί και αποτελεσµατικά, και αποδείξαµε ότι όταν η Ελλάδα θέλει, µπορεί.

ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΕΔΑΦΟΣ για τη χώρα µας. Κι αυτός είναι ο οδηγός µας για το αύριο». Σηµείωσε επίσης ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και κάλεσε τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και για να µπορέσει η Ελλάδα να ξεφύγει από την επιτήρηση. «Απαιτώ», είπε, «µεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο, καθώς υπάρχει πολλή δουλειά ακόµα» και τους κάλεσε «να αντιµετωπίσουν µε αποφασιστικότητα τα κατεστηµένα, που δρουν ενάντια στα συµφέροντα του πολίτη και της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουνπροτάσεις στον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τον τρόπο αξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας που ανήκει στην αρµοδιότητά τους. Παράλληλα ζήτησε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να παρουσιάσει ώς το τέλος Μαρτίου έναν πρώτο κατάλογο για άµεση αξιοποίηση τµηµάτων της περιουσίας του ∆ηµοσίου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παµπούκης ανέλυσε τον «θεσµό επιφάνειας» που θα ψηφίσει σύντοµα σε νοµοσχέδιο η κυβέρνηση, και µε βάση τον οποίο θα γίνουν οι αξιοποιήσεις της δηµόσιας περιουσίας: ο θεσµός προβλέπει την αξιοποίηση επί εδάφους του Ελληνικού ∆ηµοσίου, αλλά η κυριότητα παραµένει για πάντα στο Ελληνικό ∆ηµόσιο.

Στη γενικευµένη συζήτηση που ακολούθησε, αριθµός υπουργών έθεσε θέµα σωστής επικοινωνίας της υπόθεσης της αξιοποίησης, για να αποφευχθούν λαϊκισµοί – µε τον Θ. Πάγκαλο ναζητάει να υπάρξει συγκεκριµένος στρατηγικός σχεδιασµός γιατο θέµα. Από την πλευρά του, ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος υπολόγισε ότι η υπό αξιοποίηση περιουσία του ∆ηµοσίου µπορεί να ανέρχεται και σε 300% επί του ΑΕΠ, υποστήριξε ότι τα 50 δισ. που πρέπει να αντλήσει η χώρα από την αξιοποίηση της περιουσίας της ώς το 2015, είναι µόνο το 20% του ΑΕΠ. Σχετικά µε την απαίτηση της Γερµανίας για συνταγµατική αναθεώρηση προκειµένου να ενταχθεί στο Σύνταγµα ο περιορισµός του ελλείµµατος στο 3%, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν απαιτείται συνταγµατική αναθεώρηση γιατί υπάρχει ήδη νοµοθεσία η οποία επισηµαίνει ότι η εθνική νοµοθεσία στο συγκεκριµένο ζήτηµα υπερισχύει της κοινοτικής.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε κατά όσων διακινούν σενάρια καταστροφολογίας. ∆ιακινούν, είπε, «σενάρια συνωµοσίας, καθώς είναι εκείνοι που δεν θέλουν να αλλάξει κάτι στη χώρα (...).

ΠΡΕΖΑ TV
14-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: