Τρίτη, Μαρτίου 29, 2011

ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΘΑ «ΧΤΥΠΗΣΕΙ» ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε σήμερα προϋπολογισμό ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων για το έτος που ξεκινάει από την 1η Απριλίου, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να μοχθήσει για να πετύχει την έγκριση δαπανών για τη διαμόρφωση ενός έκτακτου προϋπολογισμού αντιμετώπισης των καταστροφών από το σεισμό της 11ης Μαρτίου.

Το Τόκιο υπολογίζει ότι οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που χτύπησε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας μπορεί να αγγίζουν τα 300 δισ. δολάρια καθιστώντας το συμβάν την πιο δαπανηρή καταστροφή παγκοσμίως. Πάνω από 27.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται και περίπου 270.000 έχουν μείνει άστεγοι.

Η κυβέρνηση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, θέλει να συντάξει διάφορους έκτακτους προϋπολογισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσει την καταστροφή, με τον πρώτο -που αναμένεται να καταρτιστεί μέχρι το τέλος Απριλίου- να επικεντρώνεται στις επείγουσες ενέργειες όπως η απομάκρυνση των  ερειπίων και η κατασκευή προσωρινών σπιτιών.

Η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση άνω βουλή απέρριψε τον προϋπολογισμό, αλλά το κυβερνών κόμμα κατάφερε να τον περάσει επειδή έχει την πλειοψηφία στην πιο ισχυρή κάτω βουλή. Εντούτοις το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας χρειάζεται τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να περάσει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο που θα δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να εκδίδει ομόλογα για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος ώστε να καλύψει τον τρέχοντα και τους μελλοντικούς συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς. Η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να στηρίζει το νομοσχέδιο για τη  χρηματοδότηση του ελλείμματος.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- που κυβερνούσε την Ιαπωνία σχεδόν χωρίς διακοπή για μισό αιώνα- θέλει να εγκαταλείψει η κυβέρνηση όλα τα βασικά επενδυτικά της προγράμματα αξίας πάνω από 36,7 δισ. δολάρια προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την ανοικοδόμηση.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι δεν πρόκειται να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο για την κάλυψη του κόστους της ανοικοδόμησης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης φόρων ή της αναβολής των σχεδίων  μείωσης του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων.

Το κυβερνών κόμμα που έχει ανάγκη τις ψήφους της αντιπολίτευσης για να περάσει το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την πώληση νέων ομολόγων ώστε να χρηματοδοτηθεί το 41% του προϋπολογισμού εμφανίζεται διατεθειμένο να μειώσει σημαντικά επενδυτικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της παιδικής φροντίδας και των άνευ διοδίων λεωφόρων. Ωστόσο διστάζει να περιορίσει το σύνολο των επενδυτικών του προγραμμάτων που βασίστηκαν σε υποσχέσεις στήριξης των οικογενειών στις εκλογές του 2009.

Ορισμένοι οικονομολόγοι και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι το σύνολο των σχετιζόμενων με την καταστροφή δαπανών μπορεί να αγγίξει τα 100 δισ. δολάρια, γεγονός που θα δυσχεράνει περισσότερο τα οικονομικά της χώρας, που διαθέτει δημόσιο χρέος διπλάσιο από την οικονομία των 5 τρισ. δολαρίων της, το υψηλότερο μεταξύ των βιομηχανικών κρατών. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει επιπλέον πόρους λόγω της τωρινής κατάστασης της αγοράς, ενώ ορισμένοι διαβλέπουν τον κίνδυνο ότι μεγαλύτερη προμήθεια κρατικών ομολόγων μπορεί να ανεβάσει το κόστος δανεισμού.

ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: