Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2011

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ “ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ” ΛΕΝΕ ΤΡΕΙΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Αναποτελεσματικό χαρακτηρίζουν το “Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας” που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας τρεις παλαίμαχοι Ευρωπαίοι πολιτικοί που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις την περασμένη εικοσαετία σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times.
"Η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει μεταρρύθμιση, όχι σύμφωνο" είναι ο τίτλος του άρθρου που υπογράφουν ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ και οι πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ και Ρομάνο Πρόντι.

Οι συντάκτες του κειμένου αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα πιο αποτελεσματικής οικονομικής διακυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς την δύσκολη λόγω της ποικιλίας οικονομικών μοντέλων στην Ευρώπη όπου συνυπάρχουν χώρες με χαμηλή φορολογία και υψηλή κατανάλωση μαζί με χώρες με υψηλή φορολογία και χαμηλή κατανάλωση.
Επίσης υπογραμμίζουν ότι "η αρμοδιότητα (σ.σ.: για τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών) πρέπει να είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι μίας κλίκας δύο ή τριών χωρών που επιβάλει το μοντέλο της στις άλλες χώρες".

Σημειώνουν ότι η εφαρμογή του συμφώνου ανταγωνιστικότητας βασίζεται στην αμοιβαία πίεση μεταξύ των κυβερνήσεων, που έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική στην πράξη και προσθέτουν ότι τόσο η στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη όσο και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης απέτυχαν επειδή οι χώρες είναι απρόθυμες να επιβάλουν κυρώσεις μεταξύ τους.

Υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να θεσπίσει ένα εύρος κανόνων ή στόχων για κάθε μέτρο στους οποίους οι χώρες θα πρέπει να συγκλίνουν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Εκτιμούν ότι τα μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν τη σύγκλιση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την ανάπτυξη κοινής επιχειρηματικής φορολογικής βάσης, το λόγο των μισθών προς την παραγωγικότητα και τα επίπεδα έρευνας και ανάπτυξης.
Συμπληρώνουν ότι η Επιτροπή είναι αυτή που θα πρέπει να κρίνει την πρόοδο των χωρών και να έχει την εξουσία να ασκεί πιέσεις και να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης, όπως γίνεται σε περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού και της νομοθεσίας της εσωτερικής αγοράς.

ΠΡΕΖΑ TV
3-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: