Τετάρτη, Μαρτίου 30, 2011

ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ

Λόγο για μια ισορροπημένη και ρεαλιστική προσέγγιση που θα θέτει πάνω απ΄όλα τα συμφέροντα της Ελλάδας, έκανε ο Δημήτρης Δρούτσας χθες από τη Βρετανία όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.
Ο κ.Δρούτσας μετά το πέρας της Συνόδου εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "η στρατιωτική δράση δεν μπορεί να δώσει μακροχρόνια βιώσιμη λύση".



"Προέχει και αυτό αποτελεί βασικό άξονα και της πολιτικής της Ελλάδας, ο σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης....Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον λιβυκό λαό να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του" επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην απόφαση για τη σύσταση της "Ομάδας Επαφής" ο Δημήτρης Δρούτσας είπε ότι η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε σε πολιτικό επίπεδο και πως σε πρώτη φάση δεν συζητήθηκαν καθόλου οι λεπτομέρειες.

"Το σκεπτικό είναι να είναι ένας ικανός αριθμός κρατών και να υπάρξει και μία ισορροπία στην εκπροσώπηση διαφόρων περιοχών. Νομίζω είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να είναι σε αυτή την Ομάδα Επαφής" είπε.

Ακόμη υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λιβύη εκτιμώντας ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

"Σημαντικό θέμα είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Λιβύη. Εδώ μπορεί να έχει η Ε.Ε σημαντική συμμετοχή. Τόνισα ότι η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η Κρήτη, μπορεί να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο.

Ωστόσο ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε χθες ότι την ανθρωπιστική βοήθεια θα την αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη, με έναν ιδιαίτερο και ειδικό ρόλο της Τουρκίας, η οποία θα το στηρίξει και θα το οργανώσει, ο Δρούτσας απάντησε ότι στη διάσκεψη δεν αποδόθηκαν ρόλοι.

"Σίγουρα και η Τουρκία έχει και τα μέσα να συμβάλλει - και σε ανθρωπιστικό επίπεδο - και για αυτό το λόγο οπωσδήποτε και το τόνισα και εγώ στην αρχή, ο ΟΗΕ θα παίξει έναν ρόλο σαν ένα "καπέλο" πάνω από όλες αυτές τις προσπάθειες.

Αλλά εδώ ο ρόλος της Ε.Ε σε ότι αφορά ειδικά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα είναι πολύ σημαντικός και κατά κάποιο τρόπο και αυτόνομος. Διότι έχει και η ΕΕ αυτές τις δυνατότητες" είπε τονίζοντας ότι "όλο το πακέτο - ανθρωπιστική βοήθεια, διαδικασίες και όλα αυτά ήταν κάτι το οποίο και η Ελλάδα το ζήτησε και με δική μας παρέμβαση μπήκε αυτό στις συζητήσεις".

Όσον αφορά στη συμμετοχή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ότι η χώρα μας σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος "χρειάζεται να βοηθήσουμε και με τις δικές μας βάσεις - όπως στην Κρήτη, στη Σούδα, αλλά και τις άλλες βάσεις που υπάρχουν όπως γνωρίζετε".

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει με δικές της δυνάμεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε ότι αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, η χώρα θα συμβάλει επικουρικά.

"Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, δεν συμμετέχει η Ελλάδα με δικές της στρατιωτικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις. Αυτό το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή. Αλλά βεβαίως η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να βοηθήσει βεβαίως στην υλοποίηση των στόχων που έχουν θέσει αυτές οι αποφάσεις".

ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: